Dijagnostika – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: de, en, es, fr, hr, ja, pt, sr, sv
Dopuna
Red 1: Red 1:
'''Dijagnostika''' (dijagnoza, ''διαγνοσισ'', grč.) je postupak kojim se definira [[bolest]] ili patološko stanje, odnosno proces koji vodi do dijagnoze bolesti. U tom procesu liječnik se rukovodi [[simptom|simptomima]] i znakovima bolesti. Pod simptomima se podrazumijevaju tegobe koje sam bolesnik primjećuje, dok [[znak bolesti|znakove bolesti]] liječnik uočava na pacijentu.
'''Dijagnostika''' podrazumijeva sve postupke koji se provode da bi se spoznala bolest pacijenta (dijagnoza, ''διαγνοσισ'', grč.) preko zapažanja i tumačenja uočenih simptoma koji upućuju na nju.


Proces dijagnostike se sastoji od:<br>
U današnje vrijeme zbog velikog napretka [[medicina|medicinske]] [[tehnologija|tehnologije]], dijagnostika predstavlja ogromno područje čijim razvojem znatno doprinosimo očuvanju zdravlja i brzom uklanjanju bolesti. Stari [[liječnik|liječnici]] su govorili da je dobra dijagnostika dobro liječenje, a da je liječenje bez dijagnostike kao traženje igle u plastu sijena i to u mraku.


*anamneze,
Budući da nam današnja tehnološka dostignuća omogućuju znatno efikasnije liječenje, u današnje vrijeme liječenje bez dijagnostike predstavlja tešku povredu liječničke [[etika|etike]].


*fizikalnog pregleda i


*ostalih dijagnostičkih metoda.
== V. također ==


== Anamneza ==
* [[Dijagnoza]]


{{glavni|Anamneza)}}
[[category:Medicina]]


Anamneza ([[grčki jezik|grč.]] ''mnesis'' – sjećanje) je ciljani razgovor, kojim liječnik iz pacijentovog iskaza saznaje ono što je bitno za postavljanje dijagnoze. Anamneza se sastoji iz:
[[de:Medizinische Untersuchung]]

[[en:Diagnostic test]]
*''-{Anamnesis morbi}-'' ([[latinski jezik|lat.]] ''morbus'' – bolest) - zapažanja samog pacijenta od trenutka kada je bolest počela da ga muči do trenutka pregleda;
[[es:Exploración complementaria]]

[[fr:Examen médical]]
*''-{Anamnesis familliae}-'' (obiteljska povijest bolesti) bolesti od kojih su bolovali članovi obitelji bolesnika

*''-{Anamnesis vitae}-'' ([[latinski jezik|lat.]] ''vita'') - život) - sjećanje na druge bolesti od kojih je bolesnik bolovao ili eventualno još boluje u životu.
Nekad zbog prirode bolesti nije moguća komunikacija sa bolesnikom (nesvijest, malodobnost, duševne bolesti itd), pa se anamneza uzima od trećeg lica (rodbina, staratelj) i tako uzeta anamneza se zove [[heteroanamneza]] ([[grčki jezik|grč.]] ''heteros''}} - drugi).
== Fizikalni pregled ==

Fizikalni pregled je prikupljanje informacija o stanju zdravlja bolesnika čulima liječnika. Prilikom fizikalnog pregleda koriste se samo najosnovniji [[medicinski instrumenti]]: [[fonendoskop]], [[manometar]], [[neurološki čekić]], [[stetoskop]], [[povećalo]] itd.

Načini fizikalnog pregleda su:

*''[[inspekcija]]'' - pregled gledanjem;

*''[[auskultacija]]'' – slušanje, osluškivanje;

*''[[perkusija]]'' - lupkanje. Lupkanjem određenih dijelova tijela bolesnika proizvode se različiti zvukovi ili pokreti tijela na osnovu kojih se donosi određeni zaključak;

*''[[palpacija]]'' - pipanje.

Ovo su osnovne metode. Postoji čitava paleta kombiniranih metoda i „trikova“ zbog kojih, i pored napredovanja nauke i tehnike, fizikalni pregled liječnika i dalje čini osnovnu dijagnostičku metodu. Iako se u literaturi ne navodi kao posebna metoda, čulo mirisa je itekako važno u postavljanju dijagnoze. Neki liječnici smatraju da je intuicija poseban oblik mišljenja koji se stiče iskustvom i koji dovodi do dijagnoze bez jasnog uzročno posljedičnog niza u misaonom procesu.

== Ostale dijagnostičke metode ==

Ostale dijagnostičke metode počinju dobijati na značaju u [[20. stoljeće|20. stoljeću]], naglim razvojem [[kemija|kemije]], [[fizika|fizike]] i tehničkih nauka, i danas predstavljaju neodvojivi dio procesa dijagnostike većine bolesti i patoloških stanja. Primjeri:

*[[biokemijske analize]]

*[[histopatološka dijagnostika]]

*[[mikrobiološka dijagnostika]]

*[[genetička dijagnostika]]

*[[rentgenska dijagnostika]]

*[[primjena radioizotopa]]

*[[nuklearna magnetna rezonanca]]

*[[elektrokardiografija]], [[elektroencefalografija]], [[elektromiografija]]

*[[endoskopija]] i sl.

{{upozorenje-medicina}}

[[Kategorija:Medicina]]

[[Kategorija:Medicinska dijagnostika]]

[[als:Diagnostik]]
[[ar:تشخيص]]
[[bg:Диагноза]]
[[ca:Diagnosi]]
[[cs:Diagnóza (medicína)]]
[[da:Diagnose]]
[[de:Diagnose]]
[[en:Medical diagnosis]]
[[eo:Diagnozo]]
[[es:Diagnóstico]]
[[et:Diagnoos]]
[[eu:Diagnostiko]]
[[fi:Lääketieteellinen diagnoosi]]
[[fr:Diagnostic (médecine)]]
[[he:אבחנה]]
[[hi:निदान]]
[[hr:Dijagnostika]]
[[hr:Dijagnostika]]
[[ja:健康診断]]
[[ia:Diagnose]]
[[id:Diagnosis]]
[[pt:Exame complementar de diagnóstico]]
[[it:Diagnosi]]
[[sr:Дијагностички тест]]
[[sv:Gendiagnostik]]
[[ja:診断]]
[[ms:Diagnosis]]
[[nl:Diagnose]]
[[nn:Diagnose]]
[[no:Diagnose]]
[[pl:Diagnoza (medycyna)]]
[[pt:Diagnóstico (medicina)]]
[[ro:Diagnostic medical]]
[[ru:Диагноз]]
[[sr:Dijagnostika]]
[[simple:Diagnosis]]
[[sk:Diagnóza]]
[[sv:Medicinsk diagnostik]]
[[ta:அறுதியிடல்]]
[[uk:Діагноз]]
[[ur:تشخیص]]
[[zh:诊断]]

Verzija na datum 1 august 2009 u 18:18

Dijagnostika (dijagnoza, διαγνοσισ, grč.) je postupak kojim se definira bolest ili patološko stanje, odnosno proces koji vodi do dijagnoze bolesti. U tom procesu liječnik se rukovodi simptomima i znakovima bolesti. Pod simptomima se podrazumijevaju tegobe koje sam bolesnik primjećuje, dok znakove bolesti liječnik uočava na pacijentu.

Proces dijagnostike se sastoji od:

  • anamneze,
  • fizikalnog pregleda i
  • ostalih dijagnostičkih metoda.

Anamneza

Glavni članak: Anamneza)

Anamneza (grč. mnesis – sjećanje) je ciljani razgovor, kojim liječnik iz pacijentovog iskaza saznaje ono što je bitno za postavljanje dijagnoze. Anamneza se sastoji iz:

  • Anamnesis morbi (lat. morbus – bolest) - zapažanja samog pacijenta od trenutka kada je bolest počela da ga muči do trenutka pregleda;
  • Anamnesis familliae (obiteljska povijest bolesti) bolesti od kojih su bolovali članovi obitelji bolesnika
  • Anamnesis vitae (lat. vita) - život) - sjećanje na druge bolesti od kojih je bolesnik bolovao ili eventualno još boluje u životu.

Nekad zbog prirode bolesti nije moguća komunikacija sa bolesnikom (nesvijest, malodobnost, duševne bolesti itd), pa se anamneza uzima od trećeg lica (rodbina, staratelj) i tako uzeta anamneza se zove heteroanamneza (grč. heteros}} - drugi).

Fizikalni pregled

Fizikalni pregled je prikupljanje informacija o stanju zdravlja bolesnika čulima liječnika. Prilikom fizikalnog pregleda koriste se samo najosnovniji medicinski instrumenti: fonendoskop, manometar, neurološki čekić, stetoskop, povećalo itd.

Načini fizikalnog pregleda su:

  • perkusija - lupkanje. Lupkanjem određenih dijelova tijela bolesnika proizvode se različiti zvukovi ili pokreti tijela na osnovu kojih se donosi određeni zaključak;

Ovo su osnovne metode. Postoji čitava paleta kombiniranih metoda i „trikova“ zbog kojih, i pored napredovanja nauke i tehnike, fizikalni pregled liječnika i dalje čini osnovnu dijagnostičku metodu. Iako se u literaturi ne navodi kao posebna metoda, čulo mirisa je itekako važno u postavljanju dijagnoze. Neki liječnici smatraju da je intuicija poseban oblik mišljenja koji se stiče iskustvom i koji dovodi do dijagnoze bez jasnog uzročno posljedičnog niza u misaonom procesu.

Ostale dijagnostičke metode

Ostale dijagnostičke metode počinju dobijati na značaju u 20. stoljeću, naglim razvojem kemije, fizike i tehničkih nauka, i danas predstavljaju neodvojivi dio procesa dijagnostike većine bolesti i patoloških stanja. Primjeri:

Šablon:Upozorenje-medicina