Eumen – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
djelomično preuzeto sa srpske Wikipedije
(nema razlike)

Verzija na datum 14 juli 2009 u 11:38

Eumen (362. p. n. e. - 316. p. n. e. ) je bio makedonski general i sekretar Aleksandra Makedonskog. Učestvovao je u ratu dijadoha. Od 323. p. n. e. bio je satrap Kapadokije i Paflagonije. Vlastiti vojnici ga izdaju da bi dobili basnoslovno opljačkano blago.

Sekretar i satrap

Rođen je u Kardiji na Galipolju. Rano se zaposlio kao sekretar kod Filipa II, a nakon njegove smrti kod Aleksandra Makedonskog, koga prati i u Aziju. Posle Aleksandrove smrti 323. p. n. e. komanduje velikim brojem vojnika, koji se bore za Aleksandrova sina Aleksandra IV. Tokom podele carstva dobija Kapadokiju i Paflagoniju, koje nisu bile potpuno potčinjene. Regent carstva Perdika daje zadatak Antigonu i Leonatu da mu pomognu i potčine ta dva regiona. Antigon je to odbio pa ga Perdika poziva na sud zbog neposlušnosti.

Na strani legitimnog regenta i prestolonaslednika

Antigon se udružuje sa Antipaterom, Kraterom, Ptolemejem i Lizimahom protiv Perdike. Eumen je na strani Perdike. Kad su Krater i Antipater završili Lamijski rat i potčinili Grčku, krenuli su u Aziju da sruše Perdikin poredak . Prvo su udarili na Kapadokiju. Krater i satrap Jermenije Neoptolem su poraženi blizu Helesponta 321. p. n. e. od strane Eumena. Neoptolem je poginuo, a Krater je umro od posledica ranjavanja.

Svi dijadosi protiv Eumena

Nakon što su ubili Perdiku u Egiptu , makedonski generali osuđuje Eumena na smrt i šanju Antipatera i Antigona da to izvrše. Eumena izdaju njegovi oficiri i on beži u vrlo jaku tvrđavu Noru, koja se nalazila između Kapadokije i Likaonije. Tu se Eumen držao preko godinu dana, dok nije umro Antipater. Antipaterovom smrću počinje podela među njegovim neprijateljima. Antipater ostavlja regentstvo prijatelju Poliperhonu umesto svom sinu Kasanderu. Kasander se udružuje sa Antigonom i Ptolemejem, a Eugen se udružuje sa Poliperhonom.

Izdaju ga vlastiti vojnici

Eumen uspeva da pobegne iz Nore, a uskoro ugrožava Fenikiju i Siriju. Antigon kreće 318. p. n. e. protiv njega., a Eumen se povlači istočno da se pridruži istočnim satrapima. Bile su dve neodlučne bitke, bitka kod Paratakene 317. p. n. e. i bitka kod Gabjene 316. p. n. e.. Posle tih bitaka izdaju ga vlastiti vojnici i predaju Antigonu.

Makedonski veterani su nakupili ogromno blago tokom 30 godina uspešnog ratovanja. Sadržavalo je dijamante, drago kamenje, zlato, ali i žene i decu. Antigon obećava veteranima deo tog nakupljenog blaga samo ako mu predaju Eumena. Tako su predali Eumena Antigonu, koji ga ubija.

Vidi još