Kult – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
NoviSvet (razgovor | doprinos)
Nova stranica: Izrazom '''kult''' obično se podrazumijeva neka mračna religija ili vjerski pokret u kojem se naglašava apsolutna pokornost vođi i život u skladu sa strogo propisanim obredima, k…
 
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
{{otheruses}}
Izrazom '''kult''' obično se podrazumijeva neka mračna religija ili vjerski pokret u kojem se naglašava apsolutna pokornost vođi i život u skladu sa strogo propisanim obredima, koji često uključuju kršenje moralnih načela. Mnogi kultovi imaju nekog karizmatičnog vođu čiji sljedbenici zajedno s njim žive u izolaciji od društva.

'''Kult''' je riječ koja u svojem najširem (i tradicionalnom) značenju označava javno štovanje nekog [[božanstvo|božanstva]], nadnaravnog ili prirodnog fenomena, odnosno pojedinca ili društvenog fenomena. Naziv dolazi od [[latinski|latinske]] riječi ''cultus'', što znači ''briga'', i pod njim se tradicionalno podrazumijevale [[obaveza|obaveze]] vjernika prema određenom božanstvu, koje se prije svega odnose na [[žrtvovanje (religija)|prinošenje žrtvi]], [[ritual]]i i slični obrasci ponašanja.

U novije vrijeme je izraz kult dobio uglavnom pejorativno značenje, odnosno pod njim se podrazumijevaju [[sekte]] ili druge vjerske zajednice okupljene oko karizmatičnog vođe koji traži potpunu predanost svojih sljedbenika.

== V. također ==

* [[Kult predaka]]
* [[Kult heroja]]
* [[Kult ličnosti]]

[[Category:Kultovi| ]]
[[category:Religija]]
[[category:Sociologija]]

[[de:Sekte]]
[[en:Cult]]
[[fr:Secte]]
[[he:כת]]
[[ja:カルト]]
[[sr:Култ]]
[[zh:邪教]]

Verzija na datum 12 maj 2009 u 11:46

Za ostala značenja, vidi Kult (razvrstavanje).

Kult je riječ koja u svojem najširem (i tradicionalnom) značenju označava javno štovanje nekog božanstva, nadnaravnog ili prirodnog fenomena, odnosno pojedinca ili društvenog fenomena. Naziv dolazi od latinske riječi cultus, što znači briga, i pod njim se tradicionalno podrazumijevale obaveze vjernika prema određenom božanstvu, koje se prije svega odnose na prinošenje žrtvi, rituali i slični obrasci ponašanja.

U novije vrijeme je izraz kult dobio uglavnom pejorativno značenje, odnosno pod njim se podrazumijevaju sekte ili druge vjerske zajednice okupljene oko karizmatičnog vođe koji traži potpunu predanost svojih sljedbenika.

V. također