Razlike između izmjena na stranici "Kult"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 665 bajtova ,  prije 12 godina
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: Izrazom '''kult''' obično se podrazumijeva neka mračna religija ili vjerski pokret u kojem se naglašava apsolutna pokornost vođi i život u skladu sa strogo propisanim obredima, k…)
 
{{otheruses}}
Izrazom '''kult''' obično se podrazumijeva neka mračna religija ili vjerski pokret u kojem se naglašava apsolutna pokornost vođi i život u skladu sa strogo propisanim obredima, koji često uključuju kršenje moralnih načela. Mnogi kultovi imaju nekog karizmatičnog vođu čiji sljedbenici zajedno s njim žive u izolaciji od društva.
 
'''Kult''' je riječ koja u svojem najširem (i tradicionalnom) značenju označava javno štovanje nekog [[božanstvo|božanstva]], nadnaravnog ili prirodnog fenomena, odnosno pojedinca ili društvenog fenomena. Naziv dolazi od [[latinski|latinske]] riječi ''cultus'', što znači ''briga'', i pod njim se tradicionalno podrazumijevale [[obaveza|obaveze]] vjernika prema određenom božanstvu, koje se prije svega odnose na [[žrtvovanje (religija)|prinošenje žrtvi]], [[ritual]]i i slični obrasci ponašanja.
 
U novije vrijeme je izraz kult dobio uglavnom pejorativno značenje, odnosno pod njim se podrazumijevaju [[sekte]] ili druge vjerske zajednice okupljene oko karizmatičnog vođe koji traži potpunu predanost svojih sljedbenika.
 
== V. također ==
 
* [[Kult predaka]]
* [[Kult heroja]]
* [[Kult ličnosti]]
 
[[Category:Kultovi| ]]
[[category:Religija]]
[[category:Sociologija]]
 
[[de:Sekte]]
[[en:Cult]]
[[fr:Secte]]
[[he:כת]]
[[ja:カルト]]
[[sr:Култ]]
[[zh:邪教]]

Navigacijski meni