Michael Caine – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: cs:Michael Caine
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: zh-min-nan:Michael Caine
Red 86: Red 86:
[[uk:Майкл Кейн]]
[[uk:Майкл Кейн]]
[[zh:米高·肯恩]]
[[zh:米高·肯恩]]
[[zh-min-nan:Michael Caine]]

Verzija na datum 8 maj 2009 u 22:40

Šablon:Otheruses4

Michael Caine
Rođen/a Maurice Joseph Micklewhite, Jr.
14. 3. 1933. (1933-03-14) (dob: 91)
London, Engleska
Period aktivnosti 1956–
Suprug/a/e/zi Patricia Haines (1955–1958)
Shakira Baksh (1973–)

Sir Maurice Joseph Micklewhite, Jr. CBE (14. ožujka 1933.), poznatiji kao Michael Caine, je britanski glumac s ostvarenih preko 100 filmskih uloga i osvojenim svim najvažnijim filmskim nagradama.

Rodio se u jugoistočnom Londonu, kao sin majke kuharice i kućne pomoćnice i oca, nosača na ribljoj tržnici. Napustio je školu nakon srednje škole, želeći se posvetiti glumi. Prvotno je radio u kazalištu, a kasnije prelazi na film, glumeći nasuprot mnogim legendama filma. Iako je imao dosta uspjeha, nanizao je i nekoliko velikih promašaja. Tijekom 1990-ih posebno mu je bilo teško naći ulogu.

Prvo je uzeo pseudonim "Michael Scott",no kako je već postojao glumac s tim imenom, morao je promijeniti svoje umjetničko ime. Razgovarajući a agentom u telefonskoj govornici, okrenuo se oko sebe i ugledao reklamu za film "The Caine mutiny", izabravši prezime Caine.Jednom se našalio kako je mogao postati "Michael 101 Dalmatinac", da se okrenuo na drugu stranu.

Osvojio je dva Oscara (1986. i 1999. godine), tri Zlatna globusa, i još niz priznanja. Jedan je od samo dvoje glumaca koji su za glumu (glavnih ili sporednih uloga) nominirani za Oscara u svakom desetljeću od 1960-ih. Drugi jeJack Nicholson.

Iako mu je otac bio katolik, odgojen je kao protestant. Ženio se dva puta, ima dvije kćeri. Navija za West Ham United. Prvo je dobio titulu CBE, a kasnije titulu Sir. Kad ne radi, koristi svoje pravo ime.

Bio je i jedan od domaćina 45. dodjele Oscara.Partneri su mu bili Carol Burnett, Charlton Heston, i Rock Hudson.

Vanjske poveznice

Šablon:Dobitnici Oscara za najboljeg sporednog glumca