Ramón Fonst – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Datoteka/fajl Ramon-fonst.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Jcb sa razlogom: Missing source as of 3 July 2016 - Using VisualFileChange.
Red 4: Red 4:
| textcolor =
| textcolor =


| slika = Ramon-fonst.jpg
| slika =
| veličina = 165px
| veličina = 165px
| opis =
| opis =

Verzija na datum 11 juli 2016 u 20:48

Ramón Fonst
Biografske informacije
Puno imeRamón Fonst Segundo
Rođenje31. kolovoz 1883.
Kuba Havana, Kuba
(tada Generalna Kapetanija Kuba)
Smrt10. rujna 1959.
Kuba Havana, Kuba
NacionalnostKubanac
DržavljanstvoKuba kubansko
Sportska karijera
Država Kuba
Mješoviti tim (1904)
Sportmačevanje
Disciplinemač, floret
Ažurirano: 29. studenog 2015.

Ramón Fonst Segundo (Havana, 31. kolovoza 1883.Havana, 10. rujna 1959.) je bio kubanski mačevalac i višestruki olimpijski pobjednik, poznat po tome što je bio prvi Kubanac koji je osvojio olimpijsku medalju te prvi Kubanac koji je osvojio olimpijsko zlato.

Iako je rođen na Kubi, Fonst je većinu svog djetinjstva proveo u Francuskoj, gdje se aktivno bavio mačevanjem. Sa samo 17 godina, Fonst je 1900. godine u Parizu debitirao na Olimpijskim igrama, gdje je iznenađujuće osvojio zlatnu medalju u disciplini mač pojedinačno, porazivši francuskog mečavalca Louisa Perréea, te srebrnu u disciplini mač za amatere protiv profesionalnih učitelja. S ove dvije medalje je postao prvi osvajač medalja iz Latinske Amerike. Na Olimpijadi 1904. godine u St. Louisu, osvojio je još dvije zlatne medalje, u maču i floretu pojedinačno te u floretu ekipno.

Dvadeset godina je izbivao s Olimpijade prije nego je 1924. godine u Parizu ponovo nastupio za Kubu, koja je tada po prvi puta poslala formalni tim (dotad je Kuba bila predstavljana od strane individualnih sportaša, ali bez formalnog olimpijskog tima). Došao je do polufinala u maču pojedinačno te do četvrtfinala ekipno, ali nije osvojio medalju. Iako se više nije pojavljivao na globalnoj sceni, nastavio je dominirati mačevalačkom scenom u svojoj regiji, osvojivši nekoliko regionalnih natjecanja do 1938. godine.

Nakon završetka profesionalne karijere, Fonst je od 1941. do 1946. bio predsjednik kubanskog Nacionalnog olimpijskog odbora, a kasnije i vladin savjetnik za spor. Preminuo je 9. rujna 1959. godine u rodnoj Havani.