KV-1 – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: sk:KV-1
m robot Dodaje: fr:KV-1
Red 29: Red 29:
[[de:KW-1]]
[[de:KW-1]]
[[es:KV-1]]
[[es:KV-1]]
[[fr:KV-1]]
[[hr:KV-1]]
[[hr:KV-1]]
[[ja:KV-1]]
[[ja:KV-1]]

Verzija na datum 25 mart 2009 u 21:20

KV1-E

Kliment Voroshilov 1 ili skraćeno KV-1 je bio sovjetski tenk tijekom drugog svjetskog rata

Nastanak

Polovicom tridesetih godina zapovjedništvu Crvene armije postaje očita zastarjelost njihovog teškog i skupog tenka T-35 . Kako bi se utvrdilo koji će od tri ponuđena modela ( SMK, T-100 i KV ) biti najefikasniji u budućem ratu donešena je odluka da se naprave prototipi sva tri modela koji će kasnije dobiti vatreno krštenje u ratu protiv Finske. Kako se u borbama kao najefikasniji iskazao KV on ubrzo ulazi u proizvodnju pod imenom KV-1.

Do trenutka obustave proizvodnje u 1943 . godini proizvedeno je oko 2500 primjeraka ovog tenka.

Ratna upotreba

Ono što je susret protivnika s njemačkim kraljevskim tigrom bio 1945 . godine to je 1941 . godine bio susret s KV-1. Njemci u to doba jednostavno nisu imali terensko oružje dovoljno moćno da uništi KV-1. Tijekom invazije sovjetskog saveza cijela jedna Njemačka mehanizirana jedinica je bila zadržana dva dana od jednog jedinog KV-1 kojeg nije mogla svladat.

Prvih 12 mjeseci rata je zlatno doba ovoga tenka koje traje do trenutka ugradnje u protivničke tenkove topova kalibra 75 mm. Tada nastaje krizno razdoblje koje dovodi gotovo do ukidanja projetka KV-1 koji za tadašnje bojište zbog veličine svog oklopa i slabosti motora postaje prespor, preskup i jednostavno neefikasan.

Ratna upotreba

Osnovno naoružanje ovog tenka je činio top od 76 mm koji po procjeni zapovjedništva postaje preslab za teški tenk kada ga se uspjeva ugraditi u puno jeftiniji T-34 . Oklop od 90 mm koji on ima početkom rata se vremenom povećava što dovodi do smanjenja pokretljivosti. Kako taj problem nije riješen niti ugradnjom jačeg motora polovicom 1943. godine se donosi odluka o obustavi njegove gradnje. Kao nekakvo međurješenje tada starta gradnja KV-85 čiji zadatak je borba s njemačkim tigrom i panterom do izlaska iz tvornica nove serije tenkova čiji prvi primjerak je IS-1 .

Prenamjene

Od prvobitnog dizajna KV nastao je i njegov bratski projekt KV-2 koji pošto je također tenk ima svoju samostalnu stranicu na wikipediji. S druge strane u trenutku pojave prvih tenkova Tigar Crvena armija izdaje naređenje za izgradnju oklopnog vozila koje bi ga moglo uništiti. Iz tog naređenja nastaje SU-152 koji se gradi na osnovu KV-1. Njihove jedina, ali upečatljiva razlika je top kalibra 152 mm što dava novom modelu ime. U vrijeme pojave na ratištu SU-152 je jedino sovjetsko oklopno vozilo s mogućnošću uništenja svih protivničkih tenkovskih modela. Kako su Njemci svojim tenkovima davali imena životinja vojnici crvene armije krste Su-152 imenom ubojica zvijeri.