Eleanor Roosevelt – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: jv:Eleanor Roosevelt
m robot Mijenja: cs:Eleanor Rooseveltová
Red 20: Red 20:
[[bs:Eleanor Roosevelt]]
[[bs:Eleanor Roosevelt]]
[[ca:Eleanor Roosevelt]]
[[ca:Eleanor Roosevelt]]
[[cs:Eleanor Roosevelt]]
[[cs:Eleanor Rooseveltová]]
[[da:Eleanor Roosevelt]]
[[da:Eleanor Roosevelt]]
[[de:Eleanor Roosevelt]]
[[de:Eleanor Roosevelt]]

Verzija na datum 24 mart 2009 u 14:39

Eleanor Roosevelt (11.10. 1884. - 7.11. 1962.) je američki aktivistica za ljudska prava i diplomat, poznata po tome što je bila supruga predsjednika SAD Franklina Delana Roosevelta.

Rođena je u uglednoj njujorškoj aristokratskoj familiji te se godine 1905. udala za svog dalekog rođaka Franklina Delana Roosevelta. Njihov brak je proizveo šestoro djece, ali se Eleanor od Franklina skoro razvela nakon što je saznala za njegove vanbračne veze. Na kraju su zbog djece i Franklinove bolesti te političkih ambicija odlučili ostati u braku.

Kada je Franklin izabran za predsjednika, Eleanor Roosevelt je odlučila iskoristiti svoj položaj Prve dame da se aktivno uključi u politiku, i to s liberalnih pozicija. Zalagala se za prava američkih crnaca i njihovo pravno izjednačavanje s bijelcima, a za vrijeme drugog svjetskog rata se suprotstavila svom mužu kada je on naredio interniranje građana japanskog porijekla u logore.

Nakon smrti muža bila je aktivna u politici Demokratske stranke, a godine 1961. ju je predsjednik Kennedy imenovao za ambasadoricu SAD u UN.

Eleanor Roosevelt je bila poznata kao jedna od najboljih streličarki svog vremena. O njenom životu, pogotovo privatnom, postoje razne legende, uključujući i njenu navodnu biseksualnost.

Liberalno nastrojeni Amerikanci i feministkinje je smatraju jednom od svojih najvećih ikona.