Camille Flammarion – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: dodato Authority control
Red 39: Red 39:
[[Kategorija:Francuski pisci]]
[[Kategorija:Francuski pisci]]
[[Kategorija:SF-pisci]]
[[Kategorija:SF-pisci]]
[[Kategorija:Authority control]]

Verzija na datum 30 juni 2016 u 12:57

Camille Flammarion

Rođenje (1842-02-26)26. 2. 1842.
Montigny-le-Roi, Haute-Marne
Smrt 3. 6. 1925. (dob: 83)
Juvisy-sur-Orge
Polje astronomija

Nicolas Camille Flammarion (Montigny-le-Roi, Haute-Marne, 26. februar 1842 - Juvisy-sur-Orge, 3. junj 1925) bio je francuski astronom, književnik i publicist.

Život i djelo

Flammariona je od malih nogu privlačila astronomija. Kao mladić je napisao dugi traktat o svemiru. Rukopis je vidio njegov ljekar, i tako mu se dopao, da mu je 1868. pomogao dobiti mjesto u Opservatoriji u Parizu, gdje je dugo vremena radio

Bio je osnivač i prvi predsjednik Francuskog astronomskog društva (Société Astronomique de France), koje je od godine 1887. izdajalo nezavisni časopis BSAF (Bulletin de la Société astronomique de France).

Godine 1883. je osnovao posebnu Opservatoriju u Juvisyju, koju je vodio do smrti. Često je letio balonom i uključio se u raspravu o postojanju kanala na Marsu, koju je godine 1881. otpočeo Schiaparelli. U njoj je zdušno stao na stranu onih koji su kanale tumačili kao dokaz postojanja inteligentnog života na Marsu, a koji je možda bio razvijeniji od ljudskog. Također je tvrdio da je jedan od Mjesečevih kratera nastao djelovanjem vegetacije u prošlosti. Do kraja života je vjerovao u postojanje drugih živih bića u svemiru.

Kasnije se počeo baviti i istraživanje parapsiholoških fenomena, duhovnosti i reinkarnacije. Njegove ideje o duhovnosti su uticale i na njegova književna djela, koja su kasnije postala dio žanra znanstvene fantastike. Bio je velik popularizator astronomije. Njegova knjiga Popularna astronomija iz 1879. godine se smatra najboljom knjgom te vrste u 19. vijeka

Njegova druga žena Gabrielle Renaudot je također bila istaknuta astronomkinja.

Spomeni

Po njemu je imenovan meteorski krater na Mjesecu (Flammarion) i na Marsu (Flammarion), te asteroid glavnog pojasa 1021 Flammario.

Vanjske veze