LGBT – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: vi:LGBT Mijenja: fa:ال جی بی تی
m robot Mijenja: no:LHBT
Red 81: Red 81:
[[ms:LGBT]]
[[ms:LGBT]]
[[nl:LGBT]]
[[nl:LGBT]]
[[no:LHB]]
[[no:LHBT]]
[[pl:LGBT]]
[[pl:LGBT]]
[[pt:LGBT]]
[[pt:LGBT]]

Verzija na datum 12 februar 2009 u 14:34

Zastava duginih boja je najprepoznatljiviji simbol LGBT zajednice.

LGBT (ili ređe GLBT) je akronim koji se odnosi na lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe. LGBT se koristi da bi se jednom rečju imenovale različite grupe. Ovo je najrasprotranjeniji termin kojim se označavaju različite seksualne i polno/rodne osobe.

Pre ovog termina koristili su se termini kao što su „homoseksualne osobe“ ili „gej“, koji nisu uključivla sve grupe. Najpre, oni se odnose samo na osobe drugacije seksualne orijentacije od heteroseksualne, tako da se njima ne mogu označiti transrodne osobe. Takođe, lezbejke se ne imenuju terminom „homoseksualke“ (ili slično), koji se odnosi samo na muškarce.

Pored ove kratke varijante LGBT, sve češće su u upotrebi složenije skraćenice koje uključuju i druge seksualne i polno/rodne grupe:

  • još jedno T se dodaje da bi se razlikovale transrodne od transeksualnih osoba;
  • Q se dodaje za Queer ili za osobe koje nisu sigurne u svoju seksualnu orijentaciju (Questioning. Sa namerom da se u akronim uključe obe ove različite grupe, često se dodaju i dva Q;
  • A označava aseksualne osobe;
  • I se koristi za imenovanje interseksualnih osoba.


Gej, lezbejske, biseksualne
i trans (LGBT) teme
Seksualna orijentacija i Rodni identitet LGBT zajednica i LGBT kultura
Seksualna orijentacija i identiteti Homoseksualnost · Gej · Lezbejka · Biseksualnost Coming out · Drag king · Drag queen · Film (Spisak filmova po abecedi/po godinama· Gej bar · Gej ikona · Gej himna · Gej kvart · Lezbejska utopija · Parada ponosa · Ponos · Poznate LGBT osobe · Sleng · Slogani · Simboli · Sport · Turizam · Veze
Rodni identitet Transrodnost (Interrodnost · Nebinarnost· Transseksualnost (Transmuškarac · Transžena)
Neheteroseksualnost Interseksualnost · Queer · Treći rod
Nauka i teorija Istorija

Biologija · Demografija · Kinsijeva skala · Klajnova tabela · Lezbejski feminizam · Medicina · Neurobiologija · Psihologija · Queer teorija · Ružičasta lingvistika · Sredina i seksualna orijentacija · Studije roda · Transfeminizam

Pregled LGBT istorije · Antička Grčka · Stounvolska revolucija · Lezbejska istorija · Progon LGBT osoba
Prava Religija i homoseksualnost
Teme Partnerstva · Brak · Roditeljstvo · Usvajanje dece · Vojna služba · Imigraciona prava · Zakonski aspekt transseksualnosti Mitologija · Judaizam · Hrišćanstvo · Islam · Hinduizam · Budizam · Sikizam · Konfucijanizam · Taoizam · Wicca
Po regionima: Afrika · Južna Amerika · Severna Amerika · Azija · Evropa · Okeanija LGBT opozicija
Homofobija · Transfobija · Lezbofobija · Bifobija · Heteroseksizam · Homohisterija · Nasilje nad LGBT osobama
Ovaj članak je deo LGBT projekata.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Pored ovih ponekada se mogu naći i slova: S – za „Straight“; P za panseksualne osobe i O za omniseksualne osobe.

Značenje skraćenice

Llezbejka – odnosi se na osobe ženskog pola/roda i označava emocionalnu i/ili fizičku privlačnost prema osobama istog pola/roda. Termin lezbejka predstavlja i čitav identitet izgrađen na istopolnoj orijentaciji osobe ženskog pola i/ili roda.
G – gej – uglavnom se odnosi na osobe muškog pola/roda i označava emocionalnu i/ili fizičku privlačnost prema osobama istog pola/roda. Međutim, termin gej predstavlja i ceo identitet izgrađen na istopolnoj orijentaciji osobe muškog pola i/ili roda.
Bbiseksualna osoba – osoba koja oseća emocionalnu i/ili fizičku privlačnost prema osobama istog i suprotnog pola/roda.
Ttransrodna osoba - osoba čiji je rodni identitet i/ili rodno izražavanje drugačije u odnosu na društveno prihvaćene rodne ulogama. Najčešće se ovde misli na transvestite i cross-dressere.
Ttranseksualna osoba – osoba koja ima želju da promeni svoj pol, kao i osoba koja je delimično ili potpuno promenila (uključujući hormonalnu terapiju i hirurške intervencije) svoje telo, izražavanje svog roda i/ili polnog identiteta, i uopšte celokupnog koncepta doživljaja sebe.
Qqueer – prevazilaženje standarda i normi ustaljenih u nekom određenom društvu. Queer označava i LGBTTI (lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseks) jednako kao i heteroseksualne osobe koje žive van patrijarhalnih i opšte prihvaćenih društvenih normi.
IInterseksualna osoba – je osoba sa ambivalentnim polnim karakteristikama (počevši od nivoa hromozoma. Stari naziv za ove osobe, i dalje primenjivan u medicini, je „hermafrodit“. Međutim, naziv je neprikladan, jer bi se njime označila dvopolnost s mogućnošću samooplodnje, koja nije prisutna kod vertebrata.


U nekim jezicima postoji tendencija da se termini tranrodnost (trangender) i transeksualnost, iliti transpolnost (transexuality) izjednače ili dovedu u direktnu vezu. Pri tom se termin transrodnost smatra obuhvatajućim terminom za transeksualnost. Trans-pokret se protivi ovom izjednačavanju, tvrdeći postojanje bazičnih razlika između ovih pojava. Oba pojma je moguće precizno prevesti na srpskohrvatski jezik.

„LGBT“ u srpskohrvatskom jeziku

Na srpskohrvatskom jezičkom prostoru, kao i u ostalim republikama bivše SFRJ, skraćenicu LGBT koriste uglavnom samo organizacije koje se bave pravima lezbejki, gejeva, biseksualnih i trans osoba i skraćenica još uvek nije ušla u širu upotrebu, moguće zbog nedovoljne vidiljivosti ovih grupa.


Vidi takođe