Lausanne – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m razne ispravke; kozmetičke promjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Fix
Red 257: Red 257:
* [http://www.athletissima.ch Athletissima]
* [http://www.athletissima.ch Athletissima]
{{Glavni gradovi švicarskih kantona}}
{{Glavni gradovi švicarskih kantona}}

<!-- interwiki -->


[[Kategorija:Glavni gradovi švicarskih kantona]]
[[Kategorija:Glavni gradovi švicarskih kantona]]

Verzija na datum 17 mart 2014 u 14:16

Lausanne
Panorama grada
Panorama grada
Panorama grada
Grb Lausanne
Grb
Koordinate: 46°31′N 06°38′E / 46.517°N 6.633°E / 46.517; 6.633
Država  Švicarska
kanton Vaud
Vlast
 - gradonačelnik Daniel Brélaz
Površina
 - Ukupna 41 km²
Visina 495 m
Stanovništvo (2011.)
 - Grad 129 383
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 1000-1018
Službena stranica www1.lausanne.ch
Karta
Lausanne na mapi Švajcarske
Lausanne
Lausanne
Lausanne na karti Švicarske

Lausanne (frankoprovansalski: Losena) je grad u Švicarskoj u kantonu Vaud, na obalama Ženevskog jezera (francuski: Lac Léman). Lausanne je glavni grad kantona Vaud i distrikta Lausanne. U gradu se nalazi sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora.

Historija

Katedrala dominira gradom

Područje današnjeg grada je bilo naseljeno još u 4. mileniju pne. Na mjestu tog naselja, Rimljani su sagradili vicus, imenom Lousonna, 15. godine, pne., koji se nalazio na mjestu današnje četvrti Vidy. Ovo naselje se održalo, sve do pada Rimskog Carstva, kada su se stanovnici, zbog čestih napada Germana, preselili na obližnji brežuljak, danas centar grada.

Lausanne je jedna od etapa ceste Via Francigena, kojom su hodočasnici išli u Rim. Kasnije su gradom vladali savojski vojvode i biskup od Lausanne. Grad je potpao pod Bern u razdoblju od 1536. do 1798., kada su iz grada odnijeta mnoga kulturna bogatstva. U vrijeme Napoleonskih ratova, mijenja svoj status. Od 1803. postaje prijestolnica novoosnovanog kantona Vaud, ulaskom u Švicarsku Federaciju. Od 1950-ih, do 1970-ih u grad se doseljuje veliki broj talijanskih imigranata. Iako je grad bio tradicionalno poprilično miran, u 1960-ima i 1970-ima se dogodio niz demonstracija mladih protiv policije i visokih cijena ulaznica za kino.

Na referendumu 1992. godine, građani grada su odbili ugostiti Zimske olimpijske igre, što je bilo vrlo čudno za grad i kojem se nalazi Međunarodni olimpijski odbor.

Geografske krkteristike

Pogled na Ouchy, južno od Lausanne

Najvažnije geografsko obilježje grada je Ženevsko jezero. Lausanna je izgrađen na južnim nizinama švicarskog platoa, sa razlikama u visini od 500 m između južnog obalnog područja i sjevera grada.

Kroz centar grada je nekad tekla rijeka Flon, koja je nadkrivena u 19. vijeku. Rijeka se danas nalazi ispod ulice Centrale. Nizinski dio bivše rijeke, također doprinosi razlikama u visini. Grad ima nadimak "Evropski San Francisco", zbog strmih gradskih ulica.

Lausanne se nalazi između vinskih regija Lavaux (istočno) i la Côte (zapadno). Područje utjecajne zone grada ima oko 250 000 stanovnika.

Obrazovanje

Palais de Rumine, trg Riponne

U gradu se nalazi nekoliko svjetski slavnih obrazovnih ustanova, osobito na području turizma.

Kultura

Bogati glazbeni život grada održavaju Orchestre de Chambre de Lausanne i Ensemble Vocal. Svake godine se održava Festival grada početkom srpnja. Također se održavaju i filmski festivali, Bachov festival ("Le Festival et Concours Bach de Lausanne") i Noć muzeja ("La Nuit de Musées").

Lausanne je dom baleta Béjart.

Muzeji

Olimpijski muzej

Sport

Sport je vrlo popularan u Lausannei, sa vodenim sportovima koji su mogući na obližnjem jezeru i planinskim na obližnjim planinama. Također je dosta popularan i biciklizam. Godišnje atletsko natjecanje Athletissima, obuhvaća trčanje kroz grad, biciklizam, maraton i druge sportske discipline.

Prijevoz

Model novog metroa u Lausanni

Javni prijevoz

Javni prijevoz u gradu se odvija autobusima i metroom (kojim upravlja TL), nacionalnim i regionalnim vlakovima (CFF, LEB ) i brodovima (CGN ). Većina javnog prijevoza se odvija trolejbusima.

Lausanne će biti prvi gradu Švicarskoj koji će imati metro sa gumama, a prva linija će biti otvorena 2008. godine.

Ceste

Lausanna je spojena sa autoputem A1 na istočnoj strani (veza sa Ženevom i Zürichom) i sa autoputem A9 na sjevernoj i istočnoj strani (veza sa Italijom).

Poznati stanovnici

U Lausannei su se rodili:

Slavni stanovnici:

Galerija fotografija

Fotografije Lausanne, snimljene 2001. godine:

Vanjske veze