Ōsaka – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ga:Ósaca
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: su:Osaka
Red 75: Red 75:
[[sk:Osaka (mesto)]]
[[sk:Osaka (mesto)]]
[[sr:Осака]]
[[sr:Осака]]
[[su:Osaka]]
[[sv:Osaka]]
[[sv:Osaka]]
[[ta:ஒசாக்கா]]
[[ta:ஒசாக்கா]]

Verzija na datum 22 august 2008 u 21:34


Koordinate: 34° 40' SG Š, 135° 31' IGD

Zamak Osaka
Umeda neboder
Poslovni centar Osake

Osaka je treći po veličini grad u Japanu. Ima 2,7 miliona stanovnika. Istorijski je komercijalni centar Japana. i još uvek je jedan od najvećih industrijskih centara i luka. U srcu je područja Osaka-Kobe-Kjoto, koje ima 17,5 miliona ljudi. Tokom dana od 9-17 časova postaje drugi grad po veličini iza Tokija.

Ekonomija

Osaka je nekad bila komercijalni centar Japana. Tokio je danas preuzeo ovu ulogu. Ali u poslednjih 10 godina mnoge veće kompanije premeštaju svoja glavna sedišta iz Tokija u Osaku. Neke od većih kompanija sa sedištem u Osaki su: Šarp, Panasonik, Daimaru, Kansai, Nova.


Istorija

Grad se nekad zvao Naniva. Car Kotoku je Osaku učinio prestonicom. Budistička sekta Jodo Šinšu je 1496. napravila utvrđenje oko svog hrama u Osaki.

Oda Nobunaga je 1576. započeo opsadu tog utvrđenja. Kad su se 1580. nakon četiri godine monasi predali hram je uništen, a Tojotomi Hidejoši na tom mestu gradi čuveni Zamak Osaka. Današnje ime dobija tokom Mejđi perioda.

Aerodrom

Međunarodni aerodrom Kansai je aerodrom na pravougaonom veštačkom ostrvu u zalivu Osaka. Tim aerodromom se služe i Nara, Kobe i Kjoto.