Republika Srpska – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 182: Red 182:
[[ja:スルプスカ共和国]]
[[ja:スルプスカ共和国]]
[[jv:Republika Srpska]]
[[jv:Republika Srpska]]
[[ka:ბოსნიელთა რესპუბლიკა (ბოსნია და ჰერცეგოვინა)]]
[[ko:스르프스카 공화국]]
[[ko:스르프스카 공화국]]
[[lt:Serbų respublika]]
[[lt:Serbų respublika]]
Red 196: Red 197:
[[sr:Република Српска]]
[[sr:Република Српска]]
[[sv:Republika Srpska]]
[[sv:Republika Srpska]]
[[ta:சிறுப்ஸ்கா குடியரசு]]
[[tr:Sırp Cumhuriyeti]]
[[tr:Sırp Cumhuriyeti]]
[[zh:塞族共和國]]
[[zh:塞族共和國]]

Verzija na datum 5 august 2008 u 03:11

Република Српска
Republika Srpska
Zastava Republike Srpske
Zastava1 Grb2
Himna: Bože Pravde
Svetac zaštitnik: Sveti Stefan3
Položaj Republike Srpske kao dijela Bosne i Hercegovine.
Republika Srpska u Bosni i Hercegovini
Republika Srpska (crveno) u Bosni i Hercegovini. Distrikt Brčko (zeleno) pripada objema entitetima.4
Glavni grad de jure Sarajevo, de facto Banja Luka
Službeni jezici srpski, hrvatski i bosanski5
Službena pisma ćirilica, latinica
Vlada Republika/Entitet
 - Predsjednik Igor Radojičić (SNSD) (v.d.)
 - Predsjednik vlade Milorad Dodik (SNSD)
Površina  
 - Total 25,053 km² 
 - voda (%) n/a
Stanovništvo
 - procjene iz 2001. 1,490,993
 - Gustoća 60/km2
 - Etničke grupe
  (1996 est.)
Srbi: 90%
Bošnjaci: 7%
ostali: 3%
Valuta Konvertibilna marka {KM}
Vremenska zona CET (UTC +1)
- Ljeto (Ljetno računanje vremena) CEST (UTC +2)
Bilješke
1 & 2Ustavni zakon o zastavi, grbu i himni Republike Srpske proglašen je neustavnim, odnosno neusklađenim s Ustavom Bosne i Hercegovine, s obzirom da tvrdi kako ti simboli predstavljaju "državnost Republike Srpske" te se koriste u skladu s "moralnim normama srpskog naroda". Prema odluci Ustavnog suda, zakon se morao promijeniti do septembra 2006.[1]
3Dan sv. Stefana se slavi kao Dan Republike Srpske i pada na 9.1. prema kalendaru pravoslavne crkve (u RS je to Srpska pravoslavna crkva).
4Iako Brčko Distrikt formalno predstavlja kondominij entiteta (Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine), on je de facto treći entitet, s obzirom da ima iste ovlasti kao i druga dva entiteta te je pod direktnim suverenitetom BiH. [2] [3]
5Ustav Republike Srpske izbjegava navesti imena jezika, te navodi "jezike Srba, Bošnjaka i Hrvata."

Republika Srpska jedan je od dva entiteta Bosne i Hercegovine. Drugi entitet je Federacija Bosne i Hercegovine. Glavni grad Republike Srpske je Sarajevo.

Istorija

Republika Srpska je formirana 9.1. 1992. pod nazivom Srpska Republika Bosna i Hercegovina, od strane predstavnika srpske nacionalnosti u organima vlasti tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, još uvijek formalno u sastavu SFRJ. Već ranije, tokom raspada SFRJ, na područjima sa srpskom većinom su se formirali paralelni organi vlasti, uključujući i tzv. srpske autonomne oblasti i opštine i druge entitete.

Skupština bosanskohercegovačkih Srba, formirana 24.10. 1991., je 28.2. 1992. donijela Ustav Srpske republike Bosne i Hercegovine, kojom se odredilo da teritorija republike obuhvaća sva područja sa srpskom većinom. Istom odlukom je Republika proglašena dijelom jugoslovenske federalne države.

Nakon što je 5.4. 1992. Bosna i Hercegovina proglasila nezavisnost, Srpska Republika Bosna i Hercegovina proglašava 7.4. 1992. godine odvajanje od Bosne i Hercegovine i ostanak u Jugoslaviji. Ime republike je promijenjeno u Republika Srpska 12.8. 1992.

Vlasti BiH, odnosno pretežno bošnjačka vlada u Sarajevu, je formiranje Republike Srpske proglasila neustavnom i protuzakonitom, a već prije tih događaja su se zaredali oružani incidenti između Srba i Bošnjaka koji će eskalirati u rat.

Na početku rata su bosanskosrpske snage, a s njima i Republika Srpska, stekle nadzor nad oko 60-70 % teritorija predratne BiH. 1994. i 1995. godine se, prvenstveno zahvaljujući dogovorom Miloševića i Tuđmana,te akcijama Hrvatske vojske i zračnoj podršci NATO-a, to područje svelo na oko 49 %.

Nakon primirja su započeli pregovori u Daytonu koji su 21.11. 1995. doveli do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.Njime je Republika Srpska međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu (drugi entitet je Federacija Bosne i Hercegovine). Republika Srpska obuhvata 49% teritorije Bosne i Hercegovine, a Federacija Bosne i Hercegovine 51%. Arbitražnom odlukom o statusu Brčkog, te uspostavljanjem Distrikta Brčko BiH 2000. godine, posjed teritorije oba entiteta je smanjen za otprilike 0.5 - 1.0 %.

Tokom proteklih godina, neke ingerencije Republike Srpske izričito definisane dejtonskim ustavom i njegovim aneksima prenesene su na nivo Bosne i Hercegovine (carinska i granična služba, vojska, pravosuđe - osnivanjem Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta itd.).

Demografija

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku broj stanovnika Republike Srpske je u porastu[1]. Po njihovim procenama u RS je:

  • 2001. godine živjelo 1.447.477 stanovnika
  • 2002. - 1.455.446 stanovnika
  • 2003 - 1.463.465 stanovnika
  • 2004. - 1.471.529 stanovnika i
  • 2005. 1.479.634 stanovnika

Ekonomija

Posljedice rata ostavile su teško nasljeđe za ekonomiju Republike Srpske kao i čitave Bosne i Hercegovine. Ukupne ratne štete u BiH cijene se sa 100 mlrd USD, od čega oko jedne trećine otpada na Republiku Srpsku.

Ekonomski oporavak Bosne i Hercegovine i Republike Srpske nakon 1995. godine ide veoma sporo. To se vidi posebno preko kretanja BDP per capita. U 2002. godini u čitavoj BiH ovaj indikator se procenjuje sa 1200-1300 USD, dok je na početku 1992. on iznosio cca 2200 USD.

Uz ovo, procjenjuje se da BDP per capita u Republici Srpskoj zaostaje iza prosjeka BiH za 20%. BDP je u 2005. godini u cijeloj RS iznosio 5.251.162.000 konvertibilnih maraka[

Turizam

U srcu Balkana, a na prostoru sjevera i istoka Bosne i Hercegovine nalazi se Republika Srpska.

Iako teritorijalno nevelikoj, Republici Srpskoj pripadaju bogati, ali razuđeni prirodni resursi. Oni predstavljaju njenu osobenost i veliku prednost budući da se klimatske zone protežu od mediteranske na jugu Hercegovine, do umjereno-kontinentalne koja preovlađuje u sjevernim dijelovima.

Priroda, veliki neimar, zaista je bogato nagradila svakom ljepotom njene stanovnike, koji su umjeli da vole i poštuju svoju zemlju kao nešto najsvetije. Izdvojimo li te dragulje iz prirodnog bogatstva Republike Srpske, to bi svakako bile njene alpske planine, Zelengora, Treskavica, Jahorina, Romanija, potom Grmeč, Kozara, Ozren i mnoge druge, sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom.

U njenim podnožjima prostrle su se pitome i plodne ravnice žitne Posavine i Semberije, Lijevče polja i lagano zatalasanih Potkozarja i Podgrmeča, kao i predjeli hercegovačkog krasa, prošaranog plodnim kraškim poljima.

Vodotoci moćnih rijeka Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, zasigurno najbistrijih rijeka na čitavom Balkanu, bogati su svakovrsnom ribom.


Geografija

Političke institucije

Glavni članak: Institucije Republike Srpske

Glavni članak: Institucije Bosne i Hercegovine


Spoljašnje veze