Francis Drake – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: bat-smg:Francis Drake
m robot Dodaje: pam:Francis Drake
Red 65: Red 65:
[[no:Francis Drake]]
[[no:Francis Drake]]
[[pag:Francis Drake]]
[[pag:Francis Drake]]
[[pam:Francis Drake]]
[[pl:Francis Drake]]
[[pl:Francis Drake]]
[[pt:Francis Drake]]
[[pt:Francis Drake]]

Verzija na datum 15 juli 2008 u 14:04

Datoteka:FrancisDrake.jpg
Fransis Drejk, c. 15401596.

Viceadmiral sir Francis Drake (c. 154028. januar, 1596) je bio engleski gusar, trgovac robljem, navigator, pomorski junak, političar i građevinski inženjer u elizabetanskom dobu.

Rođen je u Devonu u Engleskoj.

Proslavio se kao hrabri moreplovac i krstario je vodama Karipskog mora u potrazi za španjolskim brodovima koji su prevozili blago oteto od srednjoameričkih indijanaca. 1577. s brodom Pelican koji je kasnije preimenovan u Golden Hind (engleski Zlatna košuta) krenuo je pljačkati španjolska naselja na zapadnoj obali Južne Amerike gdje Španjolci nisu očekivali napade. Prošavši kroz Magellanov prolaz zaplovio je na sjever i opljačkao je naselje Guatulco na zapadnoj obali srednje Amerike. U blizini Lime je napao i opljačkao španjolski ratni brod Cacafuego koji je prevozio blago te zatim zarobio još nekoliko brodova. Zaustavio se nedaleko od današnjeg 'San Francisca radi popravka brodova. To područje je nazvao Novi Albion (latinski Nova Engleska) i proglasio ga engleskim teritorijem. U srpnju 1579. je zaplovio preko Tihog oceana i stigao na Začinske (Molučke) otoke. Ondje je ukrcao 6 tona začina ali blizu Celebesa Golden Hind se nasukao i da bi olakšali brod morali su baciti većinu začina. Preplovivši Indijski ocean uzeli su svježe zalihe nedaleko mjesta gdje se danas nalazi grad Durban u jugoistočnoj Africi. Vratili su se u Englesku u rujnu 1580. sa španjolskim blagom vrijednim 500 000 funti. Drake je time postao prvi Englez koji je oplovio Zemlju.

Odlukom kraljice Elizabete I proglašen je vitezom. Kada je 1588. Engleskoj zaprijetila invazija od strane Španjolaca Drake je imenovan zamjenikom zapovjednika engleske flote. Unatoč velikoj snazi od 130 brodova (među kojima su bila i 33 broda iz hrvatskog grada Dubrovnika), španjolska Nepobjediva armada je bila potpuno poražena od slabije engleske flote. Nakon poraza Armade Drake je zapao u nemilost kraljice zbog svojih političkih protivnika na engleskom dvoru.

Umro je od groznice predvodeći još jednu gusarsku ekspediciju protiv Španjolaca u Srednjoj Americi koja mu je trebala vratiti nekadašnju slavu. Njegovo tijelo je u olovnom kovčegu položeno na dno Karipskog mora.

Spoljašnje poveznice