Norvežani – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: hu:Norvégok
m robot Dodaje: sk:Nóri
Red 30: Red 30:
[[pl:Norwegowie]]
[[pl:Norwegowie]]
[[ru:Норвежцы]]
[[ru:Норвежцы]]
[[sk:Nóri]]
[[sl:Norvežani]]
[[sl:Norvežani]]
[[tr:Faroeliler]]
[[tr:Faroeliler]]

Verzija na datum 12 juni 2008 u 17:03

Norvežani je naziv koji se u širem smislu koristi za stanovnike Norveške, a u užem smislu za sjevernogermanski narod čija je postojbina današnja Norveška.

Norvežani potječu od drevnih Nordijaca koji su razvili vlastitu nacionalnu svijest formiranjem norveškog kraljevstva u srednjem vijeku. Na razvitak norveške nacionalne svijesti je znatno utjecala personalna unija s Danskom tokom koje je Norveška uživala samostalnost, ali bila i u stalnom ratu sa susjednom Švedskom. Nastojanje da se odupre Šveđanima se očuvalo i nakon stvaranja personalne unije sa Švedskom 1814. godine, ali su norveški nacionalisti na kraju ipak uspjeli mirnim putem ostvariti nezavisnost svoje države 1905.

Norvežani pretežno žive u Norveškoj, ali su teške ekonomske prilike od sredine 19. vijeka do kraja prvog svjetskog rata dovele do stalnog odljeva stanovništva u Sjevernu Ameriku, tako da u SAD postoje brojne norveško-američke zajednice.

Norvežana danas ima oko 4,5 miliona, a Norvežana i potomaka Norvežana u SAD ima isto toliko. Norvežani govore norveškim jezikom. Po vjeri su velikom većinom luterani, ali se zbog trendova sveopće sekularizacije vjera ispovijeda samo formalno.

Vanjski linkovi

  • Source for Norwegian-American population estimate: [1]
  • Source for Canadian population data: [2]