Kosovo – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 8: Red 8:


{{Infokutija država (BS)|
{{Infokutija država (BS)|
izvorno_ime=Kosovo/Kosovë|
izvorno_ime=Kosovo i Metohija/Kosovo/Kosovë|
zvanično_ime=Republika Kosovo|
zvanično_ime=Kosovo i Metohija/Republika Kosovo|
zastava=Flag of Kosovo.svg|
zastava=Flag of Kosovo.svg|
grb=Coat of arms of Kosovo.svg|
grb=Coat of arms of Kosovo.svg|

Verzija na datum 28 maj 2008 u 22:13

Šablon:Kontroverza


Kosovo i Metohija/Kosovo/Kosovë
Zastava Grb
Državna himna: "nema"
Glavni gradPriština
Službeni jezici albanski, srpski, bosanski (lokalno) i turski (lokalno)
Uspostava 17. februar 2008
Površina
 -  Ukupno 10 887 km2
Valuta Euro
Vremenska zona +1, ljeti +2
Pozivni broj 381
Web domena nema

Kosovo (albanski Kosova (Kosovë), srpski na ćirilici Косово и Метохија) je samoproglašena republika koja se formalno nalazi pod kontrolom Ujedinjenjih nacija, a koju Srbija smatra dijelom svoje suverene teritorije. Nakon što što međunarodni pregovori o statusu Kosova nisu doveli do konsenzusa o ustavnom statusu, privremena kosovska vlada je jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije 17.2. 2008, nazvavši novi enititet Republika Kosovo (albanski: Republika e Kosovës, srp. Република Косово). Očekuje se da će nova država dobiti djelomično međunarodno priznanje od strane SAD i većine evropskih država . Srpska vlada odbija priznati nezavisnost i teritoriju Kosova smatra integralnim dijelom Srbije pod nazivom Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija (srp. Аутономна покрајина Косово и Метохија, Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, poznata pod skraćenicom Kosmet (Космет); albanski: Krahina Autonome e Kosovës dhe Metohisë).


Većina zemalja ovu teritoriju naziva "Kosovom" (vidi npr. Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244: http://www.un.org.yu/download/16/216-r1244_ser.pdf), osim Srbije, gde je Milošević Ustavom Republike Srbije donetim 1990. godine promenio ranije ime "Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo" u "Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija", kako bi dodatkom "Metohija" osnažio srprsku pretenziju na tu teritoriju. To njegovo nasleđe i danas je široko prihvaćeno u Srbiji.

Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova 1999. godine, regulisao je smernice povlačenja Vojske Jugoslavije i srpske policije sa teritorije Autonomne pokrajne Kosovo. Administracione poslove obavljaju Ujedinjene nacije bez učešća Srbije (rezolucija 1244 Saveta bezbednosti od 10. juna 1999.). Vlast ima UNMIK.

UNMIK je do sada napravio privremenu skupštinu, privremenu vladu i kancelariju privremenog prijedsednika koje čine zakonodavno i izvršno tijelo pod kontrolom UNMIK-a. Kontrola sigurnosti (unutarnji poslovi), sudski sistem i vanjski poslovi su i dalje pod punom kontrolom UNMIK-a.

Trenutni prijedsednik Kosova je Fatmir Sejdiu, a premijer Hashim Thaçi. Sedišta vlade, skupštine i predsednika su u Prištini.


Porijeklo imena

Kosovo se prema geografskim kriterijima može podijeliti na dvije cjeline: istočno Kosovo koje se tradicionalno zove Kosovo i zapadno Kosovo, koje Srbi zovu Metohija, a Albanci Rrafsh i Dukagjinit. S vremenom je istočni dio regije cijelom Kosovu dao ime.

Riječ Kosovo dolazi od slavenske riječi kos, koje je ime za vrstu crne ptice na srpskohrvatskom jeziku i drugim slavenskim jezicima u regionu. Postoje indicije da je postojalo mjesto sa istim imenom, po kojem je i čitava regija dobila ime. Kosovo je inače uobičajen naziv mnogih mjesta u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji i sjevernoj Albaniji. Albanski naziv Kosova (ili Kosovë) je albanizirana slavenska riječ Kosovo.

Metohija potiče od bizantijsko-grčke riječi μετόχια, izraza koji označava zemlju u vlasništvu pravoslavne crkve. Razlog za ovo je da su se neka od imanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) nalazila upravo na ovom području. Ovo zemljište su crkvi dodjelili srpski srednjovjekovni vladari. Dukagjin je bogata albanska srednjovjekovna porodica, koja je upravljala sjevernom Albanijom i zapadnim Kosovom. Po njima je ovaj region dobio njihovo albansko ime - Rrafsh i Dukagjinit.

Kosmet je srpska, politički motivirana skraćenica za Kosovo i Metohiju.

Administrativna podjela


V. također

Vanjski linkovi