Razlike između izmjena na stranici "Vaginalni seks"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodan 1 bajt ,  prije 4 godine
m/м (Bot: migracija 29 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q5873 na Wikidati)
Lokalna polna stimulacija žene odvija se kao i kod muškarca. Masiranje i nadraživanje spoljašnjih polnih organa i drugih organa stvaraju polno uzbuđenje. [[Klitoris]] je naročito osetljiv u pogledu nadražaja. Signali polnog uzbuđenja prenose se u sakralni centar kičmene moždine. Iz kičmene moždine signali se prenose u [[mozak]].
* '''Erekcija i lubrikacija (podmazivanje) žene''' - Erektilno tkivo žene se nalazi oko ulaza u vaginu i proteže se u klitoris. To erektilno tkivo je građeno kao i kod muškarca. Ono je sunđerasto, sastavljeno od mnoštva lakuna. Pod uticajem naglog priliva [[krv]]i ono se povećava. Parasimpatička vlakna inervišu ovo tkivo i usled lučenja neurotransmitera azot monoksid, dolazi do širenja krvnih sudova i priliva krvi. Parasimpatički signali inervišu i posebne žlezde, [[Bartolinijeve žlezde]]. One su smeštene neposredno ispod malih usana vagine i luče sluz neposredno na ulasku u vaginu. Ta sluz podmazuje vaginu za vreme polnog odnosa. Podmazivanje je potrebno da bi se za vreme polnog odnosa postigao ugodan osećaj masaže jer je to najpogodnije za izazivanje određenih [[refleks]]a koji izazivaju orgazam i muškarca i žene.
* '''Orgazam žene''' - Kada polno uzbuđenje dostigne maksimum, pogotovo kada pored lokalnog nadraživanja postoje i psihički signali iz [[veliki mozak|velikog mozga]], pokreću se refleksi koji izazivaju orgazam kod žene. Pretpostavlja se da orgazam žene povećava verovatnoću oplođenja [[jajna ćelija|jajne ćelije]] i da se za vreme orgazma žene povećano kontrakuju [[materica]] i [[jajovod]] i na taj način se [[spermatozoidi]] prenose prema jajnoj ćeliji. Snažne polne senzacije za vremevrijeme polnog odnosakurca izazivaju napetost mišića celog tela. Posle doživljenog vrhunca orgazma, dolazi do opuštanja i nastupa osećaj zadovoljstva. To je poslednja faza seksualnog akta, rezolucija.
 
Žena ne doživi prilikom svakog seksualnog odnosa orgazam, dok ga muškarac gotovo uvek doživi. U ženski orgazam su uključeni dosta komplikovani psihički faktori.
Anonimni korisnik

Navigacijski meni