Mary Morstan – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
KWiki (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Red 31: Red 31:
| državljanstvo =
| državljanstvo =
}}
}}
'''Mary Watson''', ''née'' '''Morstan''' je fiktivni lik iz serijala o [[Sherlock Holmes|Sherlocku Holmesu]], čiji je autor [[Arthur Conan Doyle]]. Mary Morstan pojavila se premijerno u romanu ''[[The Sign of the Four]]'' ([[1890.]]), a kasnije je u spomenuta u još nizu priča, mada se više nije osobno pojavljivala.
'''Mary Watson''', rođ. '''Morstan''', fiktivni je lik iz serijala o [[Sherlock Holmes|Sherlocku Holmesu]], čiji je autor [[Arthur Conan Doyle]]. Pojavila se premijerno u romanu ''[[The Sign of the Four]]'' ([[1890.]]), a kasnije je u spomenuta u još nizu priča, mada se više nije osobno pojavljivala.


Mary je kći Arthura Morstana, višeg časnika u [[Indija|Indiji]] čiji će iznenadni nestanak [[1878.]] godine dovesti do slučaja izloženog u romanu ''The Sign of the Four''. U romanu, ona je Sherlockov klijent, a [[dr. Watson]] ju je prilikom prvog susreta opisao na sljedeći način:
Mary je kći Arthura Morstana, višeg časnika u [[Indija|Indiji]], čiji će iznenadni nestanak [[1878.]] dovesti do slučaja izloženog u spomenutom romanu. U romanu, ona je Sherlockov klijent, a [[dr. Watson]] ju je prilikom prvog susreta opisao na sljedeći način:


{{quote|"''Bila je mlada, plavokosa djevojka, sitna, nježna, urednih rukavica i s izvanrednim ukusom za odijevanje. Njezino lice nije imalo ni izražajnost ni ljepotu tena, ali je bilo slatko i drago, a njezine velike plave oči bile su jedinstveno suosjećajne i produhovljene.''"|Dr. Watson u romanu ''[[The Sign of the Four]]''}}
{{quote|"''Bila je mlada, plavokosa djevojka, sitna, nježna, urednih rukavica i s izvanrednim ukusom za odijevanje. Njezino lice nije imalo ni izražajnost ni ljepotu tena, ali je bilo slatko i drago, a njezine velike plave oči bile su jedinstveno suosjećajne i produhovljene.''"|Dr. Watson u romanu ''[[The Sign of the Four]]''}}


Tokom radnje priče, Watson i gospođica Morstan se zaljube, što [[Sherlock Holmes|Holmes]] brzo uoči i često ironično komentira taj odnos. Ipak, kako je Mary trebala naslijediti veliku svotu novca, Watson je svoje osjećaje držao za sebe, smatrajući kako bi, sukladno tim okolnostima, bilo nemoralno da joj se udvara. Ipak, kada se blago konačno izgubi, međusobno priznaju svoje osjećaje i naknadno se vjenčaju. Nakon vjenčanja, Watson napušta [[221B Baker Street]] i ostavlja Holmesa samog, mada ga često posjećuje.
Tokom radnje priče Watson i gospođica Morstan se zaljube, što [[Sherlock Holmes|Holmes]] brzo uoči i često ironično komentira taj odnos. Ipak, kako je Mary trebala naslijediti veliku svotu novca, Watson je svoje osjećaje držao za sebe, smatrajući kako bi, sukladno tim okolnostima, bilo nemoralno da joj se udvara. Ipak, kad se blago konačno izgubi, međusobno priznaju svoje osjećaje i naknadno se vjenčaju. Nakon vjenčanja, Watson napušta [[221B Baker Street]] i ostavlja Holmesa samog, mada ga često posjećuje.


Watsonov brak bio je prilično dinamičan. Prvo ljeto nakon vjenčanja, u priči "[[The Crooked Man]]", Watson odlazi s Holmesom kako bi riješio [[misterij zatvorene sobe]]. S druge strane, u priči "[[The Boscombe Valley Mystery]]", saznajemo kako se Mary brine za doktorovo te ga svojevoljno šalje na selo jer bi mu to godilo.
Watsonov brak bio je prilično dinamičan. Prvo ljeto nakon vjenčanja, u priči "[[The Crooked Man]]", Watson odlazi s Holmesom kako bi riješio [[misterij zatvorene sobe]]. S druge strane, u priči "[[The Boscombe Valley Mystery]]", saznajemo kako se Mary brine za doktorovo zdravlje te ga svojevoljno šalje na selo jer bi mu to godilo.


Mary Morstan preminula je u neodređenom vremenskom trenutku između radnje priča "[[The Final Problem]]" i "[[The Adventure of the Empty House]]", odnosno negdje između [[1891.]] i [[1894.]] godine, što je razvidno iz kasnijih komentara. Nakon njezine smrti, Watson se ponovo vraća u [[221B Baker Street]] i živi s Holmesom, što saznajemo u priči "[[The Adventure of the Norwood Builder]]".
Mary Morstan preminula je u neodređenom trenutku između radnje priča "[[The Final Problem]]" i "[[The Adventure of the Empty House]]", odnosno negdje između [[1891.]] i [[1894.]], što je razvidno iz kasnijih komentara. Nakon njezine smrti, Watson se ponovo vraća u [[221B Baker Street]] i živi s Holmesom, što saznajemo u priči "[[The Adventure of the Norwood Builder]]".


Watson se nije osvrtao na gubitak supruge koju je, ako je vjerovati romanu, izrazito volio, što je dovelo do brojnih pitanja o tome koliko su Mary i on zapravo bili bliski. [[William S. Baring-Gould]] također sugerira kako se Watson kasnije ponovo oženio, što je dodatno pobudilo sumnje u dubinu odnosa Mary Morstan i dr. Watsona, iako je moguće kako je Watson naprosto [[stoicizam|stoički]] podnosio svoj gubitak, u skladu s [[viktorijanizam|viktorijanskim moralom]].
Watson se nije osvrtao na gubitak supruge, koju je, ako je vjerovati romanu, izrazito volio, što je dovelo do brojnih pitanja o tome koliko su Mary i on zapravo bili bliski. [[William S. Baring-Gould]] također sugerira kako se Watson kasnije ponovo oženio, što je dodatno pobudilo sumnje u dubinu odnosa Mary Morstan i dr. Watsona iako je moguće kako je Watson naprosto [[stoicizam|stoički]] podnosio svoj gubitak, u skladu s [[viktorijanizam|viktorijanskim moralom]].


{{SherlockHolmesRomani}}
{{SherlockHolmesRomani}}

Verzija na datum 16 januar 2016 u 04:37

Mary Morstan
Debi The Sign of the Four
Autor Arthur Conan Doyle
Detalji
Spol muškarac
Smrt između 1891. i 1894.
Zanimanje kućanica
Obitelj Arthur Morstan (otac)
Bračni drug(ovi) John Watson
Nacionalnost Engleskinja

Mary Watson, rođ. Morstan, fiktivni je lik iz serijala o Sherlocku Holmesu, čiji je autor Arthur Conan Doyle. Pojavila se premijerno u romanu The Sign of the Four (1890.), a kasnije je u spomenuta u još nizu priča, mada se više nije osobno pojavljivala.

Mary je kći Arthura Morstana, višeg časnika u Indiji, čiji će iznenadni nestanak 1878. dovesti do slučaja izloženog u spomenutom romanu. U romanu, ona je Sherlockov klijent, a dr. Watson ju je prilikom prvog susreta opisao na sljedeći način:

"Bila je mlada, plavokosa djevojka, sitna, nježna, urednih rukavica i s izvanrednim ukusom za odijevanje. Njezino lice nije imalo ni izražajnost ni ljepotu tena, ali je bilo slatko i drago, a njezine velike plave oči bile su jedinstveno suosjećajne i produhovljene."

– Dr. Watson u romanu The Sign of the Four

Tokom radnje priče Watson i gospođica Morstan se zaljube, što Holmes brzo uoči i često ironično komentira taj odnos. Ipak, kako je Mary trebala naslijediti veliku svotu novca, Watson je svoje osjećaje držao za sebe, smatrajući kako bi, sukladno tim okolnostima, bilo nemoralno da joj se udvara. Ipak, kad se blago konačno izgubi, međusobno priznaju svoje osjećaje i naknadno se vjenčaju. Nakon vjenčanja, Watson napušta 221B Baker Street i ostavlja Holmesa samog, mada ga često posjećuje.

Watsonov brak bio je prilično dinamičan. Prvo ljeto nakon vjenčanja, u priči "The Crooked Man", Watson odlazi s Holmesom kako bi riješio misterij zatvorene sobe. S druge strane, u priči "The Boscombe Valley Mystery", saznajemo kako se Mary brine za doktorovo zdravlje te ga svojevoljno šalje na selo jer bi mu to godilo.

Mary Morstan preminula je u neodređenom trenutku između radnje priča "The Final Problem" i "The Adventure of the Empty House", odnosno negdje između 1891. i 1894., što je razvidno iz kasnijih komentara. Nakon njezine smrti, Watson se ponovo vraća u 221B Baker Street i živi s Holmesom, što saznajemo u priči "The Adventure of the Norwood Builder".

Watson se nije osvrtao na gubitak supruge, koju je, ako je vjerovati romanu, izrazito volio, što je dovelo do brojnih pitanja o tome koliko su Mary i on zapravo bili bliski. William S. Baring-Gould također sugerira kako se Watson kasnije ponovo oženio, što je dodatno pobudilo sumnje u dubinu odnosa Mary Morstan i dr. Watsona iako je moguće kako je Watson naprosto stoički podnosio svoj gubitak, u skladu s viktorijanskim moralom.