One Million Years B.C. – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n/č
 
Red 49: Red 49:
[[Kategorija:Pustolovni filmovi]]
[[Kategorija:Pustolovni filmovi]]
[[Kategorija:Filmovi fantastike]]
[[Kategorija:Filmovi fantastike]]
[[Kategorija:Filmovi s dinosaurima]]

Verzija na datum 25 novembar 2015 u 13:21

One Million Years B.C.
američki poster; autor: Tom Chantrell
RežijaDon Chaffey
ProducentMichael Carreras
ScenarioBrian Clemens
UlogeRaquel Welch
John Richardson
Percy Herbert
Robert Brown
Martine Beswick
MuzikaMario Nascimbene
FotografijaWilkie Cooper
MontažaTom Simpson
StudioHammer Film Productions
Seven Arts
DistribucijaWarner-Pathé
Datum(i) premijere
30. 12. 1966 (1966-12-30)
Trajanje100 min. (UK)
91 min. (SAD)
ZemljaŠablon:GBR
Jezikengleski
Budžet422.816 ₤[1]
Bruto prihod8 mil $[1]

One Million Years B.C. (sh. (Jedan) milion godina pr.Kr. je britanski pustolovno-fantastični film snimljen 1966. godine u režiji Dona Chaffeya. Predstavlja remake hollywoodskog crno-bijelog filma One Million B.C. iz 1940. godine. Protagonist, koga tumači John Richardson je Tumak, pripadnik Stijena, prahistorijskog plemena spiljskih ljudi, koga suplemenici prognaju te pronalazi utočište kod suparničkog plemena Školjki i lijepe Loane (čiji lik tumači Raquel Welch). Radnja prati njegove pustolovine koje uključuju kako borbu između dva plemena, tako i sa dinosaurima i raznim drugim prahistorijskim čudovištima.

Slično kao i prethodnik, One Million Years B.C. je ignorirao tadašnja (i današnja) paleontološka saznanja, te su tako u njemu homo sapiensi prikazani kako žive zajedno sa dinosaurima i drugim stvorenjima koja su bila izumrla prije nekoliko desetaka miliona godina. U tome se nije previše razlikovao ni od brojnih drugih filmova sa prahistorijskom tematikom, s obzirom da su producenti historijsku i naučnu autentičnost žrtvovali tome da publici pruže da uzbudljive i vizualno atraktivne scene. Kao lokacija su korišteni Kanarski Otoci, pri čemu se snimalo zimi, kako bi se izbjegla suvremena vegetacija, te tako pružila iluzija drevnog i "egzotičnog" svijeta. Prahistorijska stvorenja su, pak, stvorena pomoću specijalnih efekata koje je dizajnirao Ray Harryhausen. Publika je, međutim, daleko više pažnje obratila na kostime, i to prije svega ženske, koji su dizajnirani u obliku bikinija. Kada je film prikazan u SAD, tamo je, usprkos toga što je dio scena (uključujući provokativni ples koji izvodi Martine Beswick u ulozi Loanine suparnice) izrezan radi izbjegavanja problema sa cenzurom, doživio veliki uspjeh. Dotada nepoznata Raquel Welch je postala velika zvijezda i seks simbol svog vremena. Pin up poster Welch sa kostimom iz filma je postao jedan od najprepoznatljivijih elemenata pop kulture druge polovice 1960-ih, te je, između ostalog, iskorišten kao element radnje u znamenitom filmu Shawshank Redemption iz 1994. godine. Studio Hammer Films je sljedeće godine, koristeći iste lokacije i kostime, snimila film Prehistoric Women, a potom još sličnih filmova gdje su glavna atrakcija bile oskudno odjevene prahistorijske žene.

Uloge

Izvori

  1. 1,0 1,1 Marcus Hearn & Alan Barnes, The Hammer Story: The Authorised History of Hammer Films, Titan Books, 2007 p 105

Vanjske veze