Historija – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
'''historija''' ili '''istorija''' (od [[latinski jezik|lat.]] ''historia'' < [[grčki jezik|grč.]] ''ἱστορία'', ''historía'': pripovijedanje, opisivanje), odn. '''povijest''' ([[ijekavski izgovor|ijek.]]) ili '''povest''' ([[ekavski izgovor|ek.]]) (od [[staroslavenski jezik|stsl.]] ''повѣсть''), društvena nauka koja proučava prošlost ljudskog društva od najstarijih vremena pa sve do danas. Kao društvena nauka/znanost, historija je učenje i tumačenje činjenica o ljudskim zajednicama. Riječ dolazi od [[grčki jezik|grčke riječi]] "ιστορία", ''historia'', "izvještaj o nečijim istraživanjima." [[Encyclopædia Britannica]] [[1911]]. godine napominje da je "historija u širem smislu... sve što se je dogodilo, ne samo sve pojave ljudskog života, nego i od prirodnog svijeta također. Historija obuhvaća sve što se mijenja; i uzme li se u obzir da je savremena nauka dokazala da ništa nije statično, onda cijeli svijet ima svoju historiju."
'''Historija''' ili '''istorija''' (od [[latinski jezik|lat.]] ''historia'' < [[grčki jezik|grč.]] ''ἱστορία'', ''historía'': pripovijedanje, opisivanje), odn. '''povijest''' ([[ijekavski izgovor|ijek.]]) ili '''povest''' ([[ekavski izgovor|ek.]]) (od [[staroslavenski jezik|stsl.]] ''повѣсть''), društvena nauka koja proučava prošlost ljudskog društva od najstarijih vremena pa sve do danas. Kao društvena nauka/znanost, historija je učenje i tumačenje činjenica o ljudskim zajednicama. Riječ dolazi od [[grčki jezik|grčke riječi]] "ιστορία", ''historia'', "izvještaj o nečijim istraživanjima." [[Encyclopædia Britannica]] [[1911]]. godine napominje da je "historija u širem smislu... sve što se je dogodilo, ne samo sve pojave ljudskog života, nego i od prirodnog svijeta također. Historija obuhvaća sve što se mijenja; i uzme li se u obzir da je savremena nauka dokazala da ništa nije statično, onda cijeli svijet ima svoju historiju."


Historičari upotrebljavaju razne izvore, poput pisanih zabilješki, predanja ([[usmena historija]]), i [[arheologija|arheoloških]] nalaza. Za pojedina razdoblja različiti pristupi se možda češće upotrebljavaju od drugih, a proučavanje historije ima svoje trendove (vidite [[historiografija]]). Sve što se dogodilo prije zabilježene historije se oznaćava kao [[prahistorija]]. Ocem historije smatra se [[Herodot]].
Historičari upotrebljavaju razne izvore, poput pisanih zabilješki, predanja ([[usmena historija]]), i [[arheologija|arheoloških]] nalaza. Za pojedina razdoblja različiti pristupi se možda češće upotrebljavaju od drugih, a proučavanje historije ima svoje trendove (vidite [[historiografija]]). Sve što se dogodilo prije zabilježene historije se oznaćava kao [[prahistorija]]. Ocem historije smatra se [[Herodot]].

Verzija na datum 12 oktobar 2015 u 21:22

Historija ili istorija (od lat. historia < grč. ἱστορία, historía: pripovijedanje, opisivanje), odn. povijest (ijek.) ili povest (ek.) (od stsl. повѣсть), društvena nauka koja proučava prošlost ljudskog društva od najstarijih vremena pa sve do danas. Kao društvena nauka/znanost, historija je učenje i tumačenje činjenica o ljudskim zajednicama. Riječ dolazi od grčke riječi "ιστορία", historia, "izvještaj o nečijim istraživanjima." Encyclopædia Britannica 1911. godine napominje da je "historija u širem smislu... sve što se je dogodilo, ne samo sve pojave ljudskog života, nego i od prirodnog svijeta također. Historija obuhvaća sve što se mijenja; i uzme li se u obzir da je savremena nauka dokazala da ništa nije statično, onda cijeli svijet ima svoju historiju."

Historičari upotrebljavaju razne izvore, poput pisanih zabilješki, predanja (usmena historija), i arheoloških nalaza. Za pojedina razdoblja različiti pristupi se možda češće upotrebljavaju od drugih, a proučavanje historije ima svoje trendove (vidite historiografija). Sve što se dogodilo prije zabilježene historije se oznaćava kao prahistorija. Ocem historije smatra se Herodot.

Antička historija

Glavni članak: Antika

Srednjovjekovna historija

Novi vijek

Vidi još