Razlike između izmjena na stranici "Nikola Strajnić"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m/м
Dodat link
m/м (Izmene)
m/м (Dodat link)
Prof. dr. '''Nikola Strajnić''' ([[Popovac]], [[11. V.]] [[1945]]), profesor svjetske [[književnost]]i na filozofskim fakultetima u [[Novi Sad|Novom Sadu]] i [[Banjaluka|Banjaluci]]. Bavi se [[esejistika|esejistikom]], [[književna kritika|književnom kritikom]] iz domaće i strane književnosti. Objavio je više esejističkih i književnokritičkih knjiga i knjiga pjesama. Do [[Raspad SFRJ|raspada Jugoslavije]] živio je i radio u [[Osijek]]u, a otad živi u [[Sremski Karlovci|Sremskim Karlovcima]].
 
<!--
Jure Kaštelan<ref>[https://hr.wikipedia.org/wiki/Jure_Ka%C5%A1telan Jure Kaštelan]</ref> hrvatski pesnik i književnik 1984. godine napisao je tekst ''Portret Nikole Stajnića''. U njemu se bavi Strajnićevim pristupom mišljenju kao i njegovim odnosom prema tajnama i zagonetkama pesništva.
 
Nikola Strajnić i sam je pjesnik. Ta činjenica što je i sam stvaralac u punom je suglasju sa znanstvenim pristupom književnosti. Individualno iskustvo daje mu sigurnost poniranja u tajnu stvaranja a pisanoj riječi i rečenici daje strogu i mudru sažetost izraza.
Po tim oznakama znanstveni, kritički i stručni radovi Nikole Strajnića postali su prisutni, nezaobilazni i djelujući dio suvremene književno teorijske misli.
-->
 
 
== Izvori ==
* [http://www.ff.ns.ac.yu/fakultet/ljudi/fakultet_odseci_komparativna_knizevnost_nikola_strajnic.html Filozofski fakultet, Novi Sad: Nikola Strajnić]
[https://www.worldcat.org/search?qt=worldcat_org_bks&q=nikola+strajnic&fq=dt%3Abks WorldCat/Nikola Strajnić]
 
 
102

izmjene

Navigacijski meni