Nenije – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 23 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q132065 na Wikidati
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
'''Nenije''' ({{lang-la|Nennius}}; 9. vijek) bio je [[Wales|velški]] katolički redovnik i historičar, poznat po tome što mu se pripisuje kao autorstvo nad knjigom ''[[Historia Brittonum]]'', djelom koje opisuje polu-legendarnu historiju [[Britanija (otok)|Britanije]]. Na temelju oskudnih i nepouzdanih podataka se navodi da je bio učenik velškog biskupa po imenu [[Elfodd]]. Sa vremenom je i sam Nenije postao predmetom legendi, uključujući neke koje ga smještaju u 7. vijek. U moderno doba je njegovo autorstvo nad Historia Brittonum predmetom rasprave među historičarima.
'''Nenije''' ({{lang-la|Nennius}}; 9. vijek) bio je [[Wales|velški]] katolički redovnik i historičar, poznat po tome što mu se pripisuje kao autorstvo nad knjigom ''[[Historia Brittonum]]'', djelom koje opisuje polu-legendarnu historiju [[Britanija (otok)|Britanije]].

Ipak je i kao takav poslužio za izvor o povijesti [[Wales]]a i [[Engleska|Engleske]], budući da nije bilo dovoljno drugih izvora.

Autorstvo mu se pripisivalo budući da je predgovor napisan u njegovo ime u određenim rukopisima.<ref>J. A. Giles (prevoditelj), ''Nennius: The History of the Britons'', in ''Six Old English Chronicles'' (1847.)[http://www.fordham.edu/halsall/basis/nennius-full.html]</ref> Novija istraživanja ([[David Dumville|Dumville]], 1985.) odbacuju Nenijev predgovor kao krivotvorinu iz kasnijih razdoblja te navodi argumente u pravcu toga da je ovo djelo kompilacija nepoznatih autora.<ref name=Koch-anon>Koch, John Thomas (2006) (preview), [http://books.google.co.jp/books?id=f899xH_quaMC&pag=PA925 Celtic culture: a historical encyclopedia], ABC-CLIO, pp. 925-, ISBN 978-1-85109-440-0, str.927. "Dumville has argued that the Nennian Prologue is a later forgery.. the work should therefore be treated as anonymous"</ref><ref name=mackillop-DND>Mackillop, Dict. Celt. Myth.,str.267. "Formerly ascribed to one Nennius, ''Historia'' is now, seen, thanks to the work of David Dumville, to be a compilation.."</ref> (Vidi autorstvo i datiranje Historie Brittonum). Konkretno, smatra se da je taj navodni Nenijev predgovor dodatak iz 10. vijeka.<ref>Primjerice [[David Dumville]], citiran na http://www.britishhistoryclub.com/bhc/sources/nennius_hb.html (poveznica nije više aktivna)</ref>

O Neniju se malo toga zna. Zna se da je bio učenik Elvodugusa za kojeg se smatra da je bio velški biskup [[Elfodd]] koji je uvjerio britanske crkvenjaka prihvatiti kontinentalno [[Computus|računanje Uskrsa]], a koji je umro 809. godine prema ''[[Annales Cambriae]]''.

Vjeruje se da je živio u području današnjih okruga [[Brecknockshire]]a i [[Radnorshire]]a u [[Powys]]u, [[Wales]].<ref>Lee, Sidney, ed. "Nennius." ''Dictionary of National Biography''. XL. London: Smith, Elder & Co., 1894. 218</ref> Živio je u ruralnom društvu, izvan anglosaskih kraljevstava, izoliran planinama.<ref>Gransden, Antonia. ''Historical Writing in England''. Ithaca, New York: Cornell UP, 1974. 12</ref> Zbog manjka dokaza o njegovom životu i sam je postao legenda. Velške predaje govore da su Nenije, Elbodug i drugi pobjegli od pokolja koje je [[Ethelfrid]]a počinila nad velškim redovnicima. Spasili su se pobjegavši u [[Škotska|Škotsku]].<ref>Lee, Sidney, ed. "Nennius." ''Dictionary of National Biography''. XL. London: Smith, Elder & Co., 1894. 221</ref>

== Ostali srodni historičari ==
*[[Gildas]]
*[[Beda Časni]]
*[[Vilim Malmesburyjski]]
*[[Gotfrid Gaimar]]


== Izvori ==
== Izvori ==
{{reflist}}
{{izvori}}

==Literatura==
* Antonia Gransden (1974.) ''Historical Writing in England''. Ithaca, NY: Cornell U. P.
* David N.Dumville (1975.) ''Nennius and the "Historia Brittonum"'' u: ''Studia Celtica'', 10/11 (1975./6.), 78-95
* Nora K. Chadwick (1958.) "Early Culture and Learning in North Wales" u djelu: ''Studies in the Early British Church''
* Christiane M.J. Kerboul-Vilhon (1999.) [http://servijer.net/mediaoueg/Nennius-Historia-Brittonum Historia Brittonum, Nennius]


== Eksterni linkovi ==
== Eksterni linkovi ==

Verzija na datum 29 juli 2015 u 02:11

Nenije (latinski: Nennius; 9. vijek) bio je velški katolički redovnik i historičar, poznat po tome što mu se pripisuje kao autorstvo nad knjigom Historia Brittonum, djelom koje opisuje polu-legendarnu historiju Britanije.

Ipak je i kao takav poslužio za izvor o povijesti Walesa i Engleske, budući da nije bilo dovoljno drugih izvora.

Autorstvo mu se pripisivalo budući da je predgovor napisan u njegovo ime u određenim rukopisima.[1] Novija istraživanja (Dumville, 1985.) odbacuju Nenijev predgovor kao krivotvorinu iz kasnijih razdoblja te navodi argumente u pravcu toga da je ovo djelo kompilacija nepoznatih autora.[2][3] (Vidi autorstvo i datiranje Historie Brittonum). Konkretno, smatra se da je taj navodni Nenijev predgovor dodatak iz 10. vijeka.[4]

O Neniju se malo toga zna. Zna se da je bio učenik Elvodugusa za kojeg se smatra da je bio velški biskup Elfodd koji je uvjerio britanske crkvenjaka prihvatiti kontinentalno računanje Uskrsa, a koji je umro 809. godine prema Annales Cambriae.

Vjeruje se da je živio u području današnjih okruga Brecknockshirea i Radnorshirea u Powysu, Wales.[5] Živio je u ruralnom društvu, izvan anglosaskih kraljevstava, izoliran planinama.[6] Zbog manjka dokaza o njegovom životu i sam je postao legenda. Velške predaje govore da su Nenije, Elbodug i drugi pobjegli od pokolja koje je Ethelfrida počinila nad velškim redovnicima. Spasili su se pobjegavši u Škotsku.[7]

Ostali srodni historičari

Izvori

  1. J. A. Giles (prevoditelj), Nennius: The History of the Britons, in Six Old English Chronicles (1847.)[1]
  2. Koch, John Thomas (2006) (preview), Celtic culture: a historical encyclopedia, ABC-CLIO, pp. 925-, ISBN 978-1-85109-440-0, str.927. "Dumville has argued that the Nennian Prologue is a later forgery.. the work should therefore be treated as anonymous"
  3. Mackillop, Dict. Celt. Myth.,str.267. "Formerly ascribed to one Nennius, Historia is now, seen, thanks to the work of David Dumville, to be a compilation.."
  4. Primjerice David Dumville, citiran na http://www.britishhistoryclub.com/bhc/sources/nennius_hb.html (poveznica nije više aktivna)
  5. Lee, Sidney, ed. "Nennius." Dictionary of National Biography. XL. London: Smith, Elder & Co., 1894. 218
  6. Gransden, Antonia. Historical Writing in England. Ithaca, New York: Cornell UP, 1974. 12
  7. Lee, Sidney, ed. "Nennius." Dictionary of National Biography. XL. London: Smith, Elder & Co., 1894. 221

Literatura

  • Antonia Gransden (1974.) Historical Writing in England. Ithaca, NY: Cornell U. P.
  • David N.Dumville (1975.) Nennius and the "Historia Brittonum" u: Studia Celtica, 10/11 (1975./6.), 78-95
  • Nora K. Chadwick (1958.) "Early Culture and Learning in North Wales" u djelu: Studies in the Early British Church
  • Christiane M.J. Kerboul-Vilhon (1999.) Historia Brittonum, Nennius

Eksterni linkovi