Abbey Road (album) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: simple:Abbey Road
Red 43: Red 43:
[[pt:Abbey Road]]
[[pt:Abbey Road]]
[[ru:Abbey Road]]
[[ru:Abbey Road]]
[[simple:Abbey Road]]
[[sk:Abbey Road (album)]]
[[sk:Abbey Road (album)]]
[[sr:Abbey Road (албум)]]
[[sr:Abbey Road (албум)]]

Verzija na datum 29 april 2008 u 12:53

"Abbey Road" je hronološki poslednji snimljen album "Bitlsa". Producirao ga je Džordž Martin i po mnogima se smatra najboljim albumom ove grupe.

Nakon katastrofe projekta "Get Back", mnogi su već uveliko otpisali grupu koja je upala u velike finansijske probleme sa matičnom kompanijom "Apple". Mnogi su ih savetovali da angažuju novig menadžera. Makartni je bio na putu da prihvati taj predlog, ali je prvo odlučio da stavi na proveru da li grupa uopšte postoji, što su prethodni albumi i singlovi sve glasnije poricali.

Pozvao je producenta Džordža Martina, iz EMI-ja i rekao da treba zaboraviti na sve međusobne konflikte i probleme, te još jednom ući zajedno sa grupom, u studio. Martin je pristao, iako je prvi poverovao da je pred njim posao sa "labuđom pesmom" grupe. Nema ni jednog video snimka iz ovog perioda. Fotografije su malobrojne, u boji i ne govore o odnosima među članovima, kao i o muzici. Naslovna slika je jedna od najpoznatijih slika za album u istoriji-"Bitlsi" jedan po jedan prelaze ulicu ispred studija na "Abbey Road"-u, što je kasnije, zbog njihovog izgleda, po ko zna koji put dovedeno u vezu sa fenomenom "Pol je mrtav".

Da bi se udovoljilo Lenonu, A-strana albuma sačinjena od niza samostalnih pesama, a da bi se udovoljilo Makartniju, B-strana je "mešavina" tematski ili muzički sličnih pesama.

Album je osmišljen neobično svetlo za situaciju u kojoj je grupa bila. U postprodukciji je pridodat i simfonijski orkestar. Interesantno je da jedini put u karijeri, neki album Bitlsa počinje sa četiri pesme sva četiri različita autora-Lenonovim "Come Together", Harisonovim "Something", Makartnijevim "Maxwell Silver Hammer" i Starovim "Octopus Garden".

Ni jedna pesma se ne izdvaja, da bi bila opisana, ali ipak po mnogima ovo je najbolje osmišljen album Bitlsa.

Iako su se dogovorili da tokom snimanja ne spominju katastrofu usred koje su se nalazili, Makartni je nakon snimanja pokrenuo pitanje menadžmenta. Bio je dočekan hladnokrvno i najpre praktično, a potom i zvanično, 9. aprila 1970. godine, napustio je Bitlse. Ipak zasluge za ovaj album, objavljen septembra prethodne godine, prepisuju se njemu. Lenonu se nije svideo.