Dvadeset peta dinastija Egipta – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nova stranica: Dvadesetprva, Dvadesetdruga, Dvadesettreća, Dvadesetčetvrta i '''Dvadesetpeta dinastija''' Drevnog Egipta se često navode pod zajedničkim nazivom [[Treći prijel...
 
m Članku Dvadeset peta dinastija (Egipat) je promenjeno ime u Dvadesetpeta dinastija Egipta
(nema razlike)

Verzija na datum 20 april 2008 u 18:58

Dvadesetprva, Dvadesetdruga, Dvadesettreća, Dvadesetčetvrta i Dvadesetpeta dinastija Drevnog Egipta se često navode pod zajedničkim nazivom Treći prijelazni period Egipta.

Vladari

Poznati vladari, u Historiji Egipta, za Dvadesetpetu dinastiju su:

Dvadesetpeta dinastija
Ime Datumi
Alara 780-760. pne.
Kashta
Piye cca. 752. pne.721. pne.
Shabaka 721. pne.707. pne.
Shebitku 707. pne.690. pne.
Taharqa 690664. pne.
Tantamani 664656. pne. (umro 653. pne.)

Dvadesetepeta dinastija je nastala u Kušu (Nubija), odnosno današnjem sjevernom Sudanu. Zbog toga se ponekad naziva i Nubijskom dinastijom. Osnivači su joj bili vladari grada-države Napata, odakle je Piye (u nekim radovima naveden kao Piankhi) napao i osvojio Egipat.

Nubijska vlast nad Egiptom je počela slabiti pod faraonom Taharqom te su faraone XXV dinastije prema jugu i Nubiji počeli potiskivati prvo Asirci, a potom lokalni egipatske velmože koje su u Saisu osnovali Dvadesetšestu dinastiju.

Godine 656. pne. se sjedište dinastije vratilo u Napatu, a odatle se godine 590. pne. povuklo na jug, odnosno u Meröe, gdje je nubijska država trajala do 4. vijeka n.e.

Manetho u svojim spisima ne spominje ni prvog kralja Piyea, a ni posljednjeg, Tantamanija, iako su isti iza sebe ostavili brojne zapise i spomenike.


V. također

Bilješke

Eksterni linkovi