Historija – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Automatska zamjena teksta (-Category: +Kategorija:)
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
'''Istorija''' ({{jez-gr|ἱστορία}} - istraživanje), '''historija''' ({{jez-lat|historia}}), '''povijest''' ili '''povest''' ({{jez-stsl|повѣсть}}) je drustvena nauka koja proucava proslost ljudskog drustva od najstarijeg vremena pa sve do danas. Kao društvena nauka/znanost, povijest je učenje i tumačenje činjenica o ljudskim zajednicama. Riječ potiče od [[grčki jezik|grčke riječi]] "ιστορία", ''historia'', "izvještaj o nečijim istraživanjima." [[Encyclopædia Britannica]] [[1911]]. godine napomenuje da je "historija u širem smislu... sve što se je dogodilo, ne samo sve pojave ljudskog života, ali i od prirodnog svijeta također. Historija obuhvaća sve što se mijenja; i uzme li se u obzir da je savremena nauka dokazala da ništa nije statično, onda cijeli svijet ima svoju historiju."
'''Historija''' ({{jez-lat|historia}}), '''istorija''' ({{jez-gr|ἱστορία}} - istraživanje), '''povijest''' ili '''povest''' ({{jez-stsl|повѣсть}}) je drustvena nauka koja proucava proslost ljudskog drustva od najstarijeg vremena pa sve do danas. Kao društvena nauka/znanost, historija je učenje i tumačenje činjenica o ljudskim zajednicama. Riječ dolazi od [[grčki jezik|grčke riječi]] "ιστορία", ''historia'', "izvještaj o nečijim istraživanjima." [[Encyclopædia Britannica]] [[1911]]. godine napomenuje da je "historija u širem smislu... sve što se je dogodilo, ne samo sve pojave ljudskog života, ali i od prirodnog svijeta također. Historija obuhvaća sve što se mijenja; i uzme li se u obzir da je savremena nauka dokazala da ništa nije statično, onda cijeli svijet ima svoju historiju."


Historičari upotrebljavaju razne izvore, poput pisanih zabilješki, predanja ([[usmena historija]]), i [[arheologija|arheoloških]] nalaza. Za pojedina razdoblja različiti pristupi se možda češće upotrebljavaju od drugih, a proučavanje historije ima svoje trendove (vidite [[historiografija]]). Sve što se dogodilo prije zabilježene historije se oznaćava kao [[prahistorija]].oOcem historije smatra se Herodot.Poslije njega najveci grcki historicar je Tuki Dit.
Historičari upotrebljavaju razne izvore, poput pisanih zabilješki, predanja ([[usmena historija]]), i [[arheologija|arheoloških]] nalaza. Za pojedina razdoblja različiti pristupi se možda češće upotrebljavaju od drugih, a proučavanje historije ima svoje trendove (vidite [[historiografija]]). Sve što se dogodilo prije zabilježene historije se oznaćava kao [[prahistorija]]. Ocem historije smatra se [[Herodot]].


=== Antička istorija ===
=== Antička historija ===
{{main|Antika}}
{{main|Antika}}


Red 21: Red 21:
* [[Heraldika]]
* [[Heraldika]]


== Srednjovjekovna istorija ==
== Srednjovjekovna historija ==
* [[:Kategorija:Vizantologija|Vizantologija]]
* [[:Kategorija:Vizantologija|Vizantologija]]
* [[Srednjovjekovni pisci]]
* [[Srednjovjekovni pisci]]


== Novi Vek ==
== Novi vijek ==
* [[Prvi svjetski rat]]
* [[Prvi svjetski rat]]
* [[Drugi svjetski rat]]
* [[Drugi svjetski rat]]
* [[Hladni rat]]
* [[Hladni rat]]


== Srodni članci ==
== Povezano ==
* [[Historija Islama]]
* [[Historija Islama]]
* [[Karantanija|Historija Karantanije]]
* [[Karantanija|Historija Karantanije]]
Red 40: Red 40:
{{Commonscat|History}}
{{Commonscat|History}}


[[Kategorija:Historija]]
[[Kategorija:Historija| ]]
[[Kategorija:Društvene nauke]]
[[Kategorija:Društvene nauke]]



Verzija na datum 1 mart 2014 u 06:12

Historija (lat. historia), istorija (grč. ἱστορία - istraživanje), povijest ili povest (starosl. повѣсть) je drustvena nauka koja proucava proslost ljudskog drustva od najstarijeg vremena pa sve do danas. Kao društvena nauka/znanost, historija je učenje i tumačenje činjenica o ljudskim zajednicama. Riječ dolazi od grčke riječi "ιστορία", historia, "izvještaj o nečijim istraživanjima." Encyclopædia Britannica 1911. godine napomenuje da je "historija u širem smislu... sve što se je dogodilo, ne samo sve pojave ljudskog života, ali i od prirodnog svijeta također. Historija obuhvaća sve što se mijenja; i uzme li se u obzir da je savremena nauka dokazala da ništa nije statično, onda cijeli svijet ima svoju historiju."

Historičari upotrebljavaju razne izvore, poput pisanih zabilješki, predanja (usmena historija), i arheoloških nalaza. Za pojedina razdoblja različiti pristupi se možda češće upotrebljavaju od drugih, a proučavanje historije ima svoje trendove (vidite historiografija). Sve što se dogodilo prije zabilježene historije se oznaćava kao prahistorija. Ocem historije smatra se Herodot.

Antička historija

Glavni članak: Antika

Srednjovjekovna historija

Novi vijek

Povezano

Šablon:Link FA