Hindukuš – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: da, mr, th Mijenja: hr
EDUCA33E (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: eo:Hindukuŝo
Red 38: Red 38:
[[de:Hindukusch]]
[[de:Hindukusch]]
[[en:Hindu Kush]]
[[en:Hindu Kush]]
[[eo:Hindukuŝo]]
[[es:Hindu Kush]]
[[es:Hindu Kush]]
[[et:Hindukuš]]
[[et:Hindukuš]]

Verzija na datum 9 mart 2008 u 13:33

Hindu Kush, Hindu Kush, Hindoo Koosh ili Hindukush (perzijski: هندوکش)je planinski lanac u Afganistanu, djelomično i u sjevernoj regiji u Pakistanu. Nastavlja se na zapadne krajeve Pamir planina, Karakorum lanca, i Himalaja.

Planinski lanac razdvaja tokove rijeka Kabul i Helmond od rijeke Abudarja.

Planine

Planine Hindu Kush planinskog sustava snizuju se kako se protežu prema zapadu: središnji dio u blizini Kabula visok je od 4,500 do 6,000 metara; zapadnije visine su od 3,500 do 4,000 metara. Prosječna visina za Hindu Kush je 4,500 metara.


Dužina cijelog sustava je 966 km lateralno, dok je srednja širina (smjer sjever-jug) oko 240 km. Samo oko 600 km Hindu Kush sustava naziva se Hindu Kush planine. Ostatak čine brojni manji planinski lanci kao što su: Koh-e Baba, Salang, Koh-e Paghman, Spin Ghar (istočni Safid Koh), Siah Koh, Koh-e Khwaja Mohammad Selseleh-e Band-e Turkestan. zapadni Safid Koh, Siah Band i Doshakh često zapadnjaci nazivaju Paropamisus.

Rijeke koje izviru u planinskom sustavu su Helmond, Hari Rud i Kabul. Planine ispresjecaju visoki planinski prijelazi ("kotali"), strateški važna mreža za promet karavana. Najvažniji planinski prijelaz je Kotal-e Salang (3,878 m); povezuje Kabul i točke na sjeveru s južnim u Afganistanu.

Istočni Hindu Kush

Istočni Hindu Kush lanac, poznati kao i Niski Hindu Kush lanac, nalazi se većim dijelom u sjevernom Pakistanu i manjim dijelom u Afganistanu. U distriktu Chitral u Pakistanu nalaze se najviši vrhovi Hindu Kusha (Tirich Mir, Noshaq, i Istoro Nal), masivni ledenjaci i brojni prijelazi.


Vanjske poveznice