Garmisch-Partenkirchen – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 39: Red 39:
[[ru:Гармиш-Партенкирхен]]
[[ru:Гармиш-Партенкирхен]]
[[sl:Garmisch - Partenkirchen]]
[[sl:Garmisch - Partenkirchen]]
[[sr:Гармиш-Партенкирхен]]
[[sv:Garmisch-Partenkirchen]]
[[sv:Garmisch-Partenkirchen]]
[[vo:Garmisch-Partenkirchen]]
[[vo:Garmisch-Partenkirchen]]

Verzija na datum 18 februar 2008 u 15:03

Ansicht von Garmisch, by Anton Doll

Garmisch-Partenkirchen (29.875 stanovnika po podacima iz 2004) je lokalno trgovačko, kao i administrativno središte okruga Garmisch-Partenkirchen. Smješten je na 47°30′N, 11°5′E u regiji Oberbayern njemačke federalne pokrajine Bavarske, blizu granice s Austrijom.

Gotovo 1100 godina dva grada su bila zasebne zajednice sve dok Adolf Hitler nije godine 1935. nagovorio gradonačelnike Garmischa i Partenkirchena spoje dva sela uoči Zimskih olimpijskih igara 1936. Gradovi su ostali ujedinjeni i zovu se "Garmisch" na veliku žalost stanovnika Partenkirchena. Mnogi posjetitelji će zamijetiti moderni ugođaj Garmischa, dok ožbukani zidovi i kamenom popločane ulice Partenkirchena daju uvid u prošlost.

Grad spaja Autobahn (auto-put), te željeznička veza s Münchenom, Innsbruckom, Reutteom te Zugspitzeom, najvišom planinom u Njemačkoj, koja se nalazi u blizini i ima 2962 m visine. Pogled na vrh je spektakularna te postoji nekoliko planinarskih staza.

Godine 1936. grad je bio domaćinom Zimske olimpijade. Tradicionalno se na prvi dan Nove godine u Garmisch-Partenkirchenu održava natjecanje u skijaškim skokovima kao dio turnira Četiri skakakonice (Vierschanzen-Tournee). Tamo se održavaju i natjecanja za Svjetski skijaški kup, najčešće na stazi Kandahar van grada.

Garmisch Partenkirchen je također omiljeno izletište za turiste željne skijanja, sanjkanja i planinarenja, te ima neke od najboljih skijaških instalacija u Njemačkoj.

Evropski centar za sigurnosne studije "George C. Marshall" je također smješten u Garmisch-Partenkirchenu. Marshallov Centar je međunarodno financiran i uglavnom ga vodi američko osoblje, a služi kao konferencijski centar za vlade širom svijeta, a pogotovo iz bivšeg SSSR-a i Istočne Evrope. Mali broj američkih trupa je također smješten u gradu i vodi rekreacijski centar za oružane sage (tzv. Edelweiss Ložu i izletište) u predgrađu Garmischa.

Garmisch-Partenkirchen je bio rodno mjesto Michael Endea, autora "Beskrajne priče" te je u njemu živio i kompozitor Richard Strauss.