Priboj – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Zeljko80 (razgovor | doprinos)
Red 22: Red 22:
*Vlade Pivljanin , sportski radnik i atletski trener
*Vlade Pivljanin , sportski radnik i atletski trener
*Alem Toskić , poznati rukometaš
*Alem Toskić , poznati rukometaš
*Feriz Ćelović , poznati fudbaler
*Sead Hamzić - "Sejo Boy", poznati pevač
*Sead Hamzić - "Sejo Boy", poznati pevač
*Ramiz Delalić, vojno lice,komandant
*Ramiz Delalić, vojno lice,komandant

Verzija na datum 27 septembar 2013 u 20:16

Za ostala značenja, vidi Priboj (razvrstavanje).

Priboj je grad i sjedište istoimene opštine u Srbiji, tačnije u Raška - Sandžaku. On je na tromeđi izmedju Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Istorija

Ne zna se tačno kako je i kada Priboj nastao, ali se smatra da su ga podigli srednjovekovni srpski feudalci kao četvorougaoni zidani grad Jagat na padinama planine Bić šireći svoju vlast i državu prema Bosni.

Smatra se da Priboj postoji još mnogo pre 1418. godine kada se pominje prvi put u istoriji i kada ga je osvojio Isak-beg.Kasnije se pominje u Povelji kralja Fridriha III iz 1448. godine, zatim 1463. godine u jednom putopisu pominje se Priboj u nahiji Dobrun, a drugi put 1485. kao sedište istoimene nahije. Potpunije podatke o Priboju, kao gradu, dali su Benedikt Kuripešić, slovenački putopisac koji je prolazio kroz Priboj 1530. godine, i Evlija Čelebija koji je boravio u Priboju 1662. godine.

Opština Priboj po poslednjem popisu stanovništva broji oko 31 hiljadu žitelja, od čega na području Grada oko 20 hiljada i 11 hiljada u seoskim naseljima. Građane Opštine Priboj karakterišu izuzetno dobri susedski odnosi među Srbima i Bošnjacima koji su nosilac budućeg napretka svih tradicionalno, na teritoriji Opštine bitiše i nekoliko stotina Roma koji predstavljaju dodatno bogatstvo lokalnom suživotu. Iako geografski gledano Opština predstavlja "slepo crevo" regiona pa čak i Republike, uz malo više domaće samodiscipline može se očekivati vanprosečan privredno-kulturni uspon.

U okolini Grada nalaze se termalni izvori sa najprimerenijom temperaturom vode i telesne temperature čoveka (oko 37 C). Na žalost, od stare tradicije turskih kupatila nije ostalo toliko toga, a na novim bazenima se tek po nešto radi. Kulturno nasleđe koje sa sobom nosi i jednu među prvim školama ovog kraja, moglo bi, uz vrlo povoljne prirodne uslove, možda poslužiti kao nastavak tradicije i unapređenje, te nije strano razmišljanje o izgradnji zdravog i "pametnog" centra u republici. 

Sa jedne strane je izvanredan prirodni potencijal za turizam i ugostiteljstvo, dok na drugoj potencijal za studentski centar sa više hiljada mladih koji bi imali nesmetan mir koji pruža manje mesto, izvanrednog kvaliteta voda, vazduha i hrane..

Iako nekoć gigant u auto industriji, vreme je da se grad vrati prirodnom pravcu svog razvoja. Turizam, lečiliste, obrazovni centar-tri glavna pravca budućeg razvoja.

Poznate ličnosti

  • Nada Polić - "Ana Bekuta", poznata pevačica narodne muzike
  • Amela Terzić , atletičarka
  • Miloš Raović , atletičar
  • Vlade Pivljanin , sportski radnik i atletski trener
  • Alem Toskić , poznati rukometaš
  • Feriz Ćelović , poznati fudbaler
  • Sead Hamzić - "Sejo Boy", poznati pevač
  • Ramiz Delalić, vojno lice,komandant
  • Komnen Cvijović , atletičar
  • Ognjen Cvijović , atletičar
  • Mirsad Terzić , rukometaš

Vanjske veze