Царина – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Removing ar (strong connection between (2) sh:Царина and ar:جمرك),yi (strong connection between (2) sh:Царина and yi:צאל (שטייעראמט)),nl (strong connection between (2) sh:Царина and [[nl:Doua...
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating interwiki links, now provided by Wikidata on d:q182290
Red 12: Red 12:


[[Kategorija:Ekonomija]]
[[Kategorija:Ekonomija]]

[[bg:Митница]]
[[cs:Clo]]
[[da:Told]]
[[de:Zoll (Behörde)]]
[[en:Customs]]
[[eo:Dogano]]
[[es:Aduana]]
[[fi:Tulli]]
[[fr:Douane]]
[[id:Pabean]]
[[io:Dogano]]
[[it:Dogana]]
[[ja:税関]]
[[lt:Muitinė]]
[[mk:Царина]]
[[pl:Cło]]
[[pt:Alfândega]]
[[ru:Таможня]]
[[scn:Duana]]
[[tr:Gümrük]]
[[uk:Митниця]]
[[zh:海关]]

Verzija na datum 18 august 2013 u 02:20

Царина представља обавезу увозника-извозника да, у моменту када роба прелази националну границу, плати прописану суму новца у корист државе. Царина представља врсту посредног пореза који се наплаћује када роба прелази царинску линију. Циљ царине није да повећа државни приход, већ заштита домаће производње, нарочито оне која тек почиње да се развија.

Царине предствљају стабилан и дугорочан инструмент регулисања спољне трговине и заштите домаћег тржишта. У већини земаља царинска тарифа се прописује законом. Царинска тарифа не може да се мења од случаја до случаја и према тренутној потреби као други инструменти спољнотрговинске политике.

Врсте царине

Основна подела царина, по критеријуму кретања робе у односу на национално тржиште, је на увозне, извозне и транзитне царине.

Подела царина према циљу примене је на заштитне, фискалне, прохибативне и реторзивне. Такође, царине могу бити аутономне и уговорне (конвенционалне).

Види још