Tačka (geometrija) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Removing lt (strong connection between (2) sh:Tačka (geometrija) and lt:Taškas (geometrija)),fr (strong connection between (2) sh:Tačka (geometrija) and fr:Point (géométrie)),ja (strong connection between (2) [[sh:Tačka (ge...
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating interwiki links, now provided by Wikidata on d:q44946
Red 41: Red 41:
[[Kategorija:Geometrija]]
[[Kategorija:Geometrija]]


[[ar:نقطة (هندسة)]]
[[bg:Точка (геометрия)]]
[[cs:Bod]]
[[da:Punkt]]
[[de:Punkt (Geometrie)]]
[[el:Σημείο]]
[[en:Point (geometry)]]
[[es:Punto (geometría)]]
[[et:Punkt (matemaatika)]]
[[he:נקודה (גאומטריה)]]
[[hr:Točka (geometrija)]]
[[it:Punto (geometria)]]
[[ko:점 (기하)]]
[[nl:Punt (wiskunde)]]
[[no:Punkt]]
[[no:Punkt]]
[[sr:Тачка (геометрија)]]
[[ta:புள்ளி]]
[[zh:点]]

Verzija na datum 18 august 2013 u 02:09

Tačka je u geometriji entitet koji se nalazi u prostoru bez dužine i zapremine. U geometriji jedina informacija koju poseduje tačka je lokacija. Tačke se koriste kao jedan od osnovnih pojmova u geometriji, fizici, vektorskoj grafici i u mnogim drugim poljima. U matematici uopšteno, se smatra da se bilo koja forma prostora sastoji od tačaka kao osnovnih elemenata.

Tačke u Euklidovoj geometriji

Tačka u euklidovoj geometriji nema veličinu, pravac, smer, niti bilo koju drugu osobinu sem položaja. Na početku I knjige[1] Euklidovih Elemenata stoje sledeće definicije:

Definicija 1
Tačka je ono što nema delova.
Definicija 3
Krajevi linije su tačke.

U traženju primata linije i tačke, Euklid navodi da je tačka osnovna, a linija je ono što sadrži tačke, dok Aristotel radije uzima liniju za osnovu, a tačka je ono što je na krajevima linije.

Međutim postoje različiti prevodi i interpretacije Euklidove definicije, među kojima i sledeće: "Tačka je ono što nema pružanje" kao najbolji prevod, ali nedovoljno jasan današnjem čitaocu originalne rečenice

ά Σημετόν έστιν, οϋ μέρος ούθέν

Definicija "Tačka je ono što nema meru" ne bi bila dobra jer tačka ima svoj položaj, a to jeste nekakva mera dužine (udaljenost od neke referentne tačke).

U današnjem jeziku je najprisutnija i terminologiji najbliža sledeća definicija, u smislu interpretacije Euklida

"Tačka je ono što nema dimenzije".

Tačke u Kartezijanskoj geometriji

Lokacija tačke u prostoru može biti opisana sa tri realna broja koji predstavljaju koordinate u trodimenzionalnom prostoru. Na primer:

P = (2,6,9).

Na ovaj način tačka se može opisati i u višedimenzionalnom prostoru. Opis tačke je sličan opisu vektora koji takođe može da postoji u višedimenzionalnom prostoru. Razlika između vektora i tačke je u tome što vektor ima i pravac i dužinu, zato se podrazumeva da je početna tačka vektora (0,0,0).

Tačka u prostoru dimenzije 2 ili veće

Svaka tačka koja pripada prostoru dimenzije n se da predstaviti sa jednom uređenom n-torkom skalara, koji pripadaju polju skalara nad kojim je izgrađen prostor a predstavljaju njene koordinate u tom prostoru. Tako bi na primer tačka P iz En bila predstavljena kao P=(P1,P2,...,Pn) pri čemu su Pi iz E, i=1,..,n.

Rastojanje između dve tačke

Rastojanje između dve tačke iz prostora En se u euklidovoj geometriji definiše kao zbir kvadrata razlika njihovih koordinata. Na primer:


Bibliografija

  • Anton Bilimović, Euklidovi Elementi, Prva knjiga, SANU, 1949