Moračani – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Poništena izmjena 16538211 korisnika 147.91.246.195 (razgovor)
Red 19: Red 19:
}}
}}


'''Moračani''' su narod plemena Morača. Morača je jedno od sedam [[Brda (Crna Gora)|brdskih]] [[pleme|plemena]] u kasnijoj, proširenoj [[Crna Gora|Crnoj Gori]]. Moračani se nazivaju i ''Bogićevcima'', nasljednicima Bogića Moračanina.
'''Moračani''' su narod plemena Morača. Morača je jedno od sedam [[Brda (Crna Gora)|brdskih]] [[pleme|plemena]] u [[Crna Gora|Crnoj Gori]]. Moračani se nazivaju i ''Bogićevcima'', nasljednicima Bogića Moračanina.


== Istorija ==
== Istorija ==

Verzija na datum 28 juni 2015 u 17:30

Moračani
Mapa Gornje Morače i Donje Morače
Mjesto
RodonačelnikBogić Moračanin
OblastBrda
Poznate ličnosti
Bratska plemenaRovčani
RivaliVasojevići

Moračani su narod plemena Morača. Morača je jedno od sedam brdskih plemena u Crnoj Gori. Moračani se nazivaju i Bogićevcima, nasljednicima Bogića Moračanina.

Istorija

Smatra se da je Moračanima pradomovina riječni tok Labe i da su živjeli u Šverinu u Njemačkoj, a drugi u okolini Magdeburga.[1] Takođe u 12. i 13. vijeku u nekim latinskim spisima Morača se pominje kao Moratia. Smatra se da je Bogić Moračanin u Moraču došao u 15. vijeku, a tamo je zatekao neka bratstva koja su se počela kasnije izjašnjavati kao moračka.[2] Nešto kasnije u 15. i 16. vijeku Moračani su morali da se brane od naleta Turaka koji su zauzeli veći dio kolašinskog sreza. Pod Turcima Moračani su se često selili i u druge krajeve, pa ih danas ima i u Mojkovcu, Beranama, Bijelom Polju, Andrijevici, ali i u Srbiji(Zlatibor, Prijepolje, Priboj, Užice). Takođe, bili su uključeni i u neke plemenske sukobe, koji su nastajali u Brdima zbog nedostatka hrane, a potom je dolazilo i do krvnih osveta. Tek 1878. godine, nakon Berlinskog kongresa, Moračani će biti ponovo u crnogorskoj državi. Kolašin je oslobođen 4. oktobra 1878. godine u 11h i 30min.

Reference

Spoljašnji linkovi