Konsu – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Mijenja: en:Khonsu
m robot Dodaje: tr:Khons
Red 41: Red 41:
[[sk:Chons]]
[[sk:Chons]]
[[sv:Khonsu]]
[[sv:Khonsu]]
[[tr:Khons]]

Verzija na datum 29 januar 2008 u 09:06

Khonshu se preusmjerava ovdje, za lik iz stripa u vlasništvu Marvel Comics, v. Khonshu (Marvel Comics)
Khons se također preusmjerava ovdje; zaKhon (tajlandski: โขน), klasični teatarski ples Tajlanda Ples Tajlanda#Khon
Chons

U egipatskoj mitologiji, Chons (alternativno Chonsu, Khensu, Khons, Khonsu or Khonshu) bio je drevno lunarno božanstvo, iz vremena prije nego što ej stvorena formalna struktura panthona. Ime mu održava činjenicu da je Mjesec (Iah na egipatskom) putovao noćnim nebom, jer znači Lutalica, a također ima titule Grlitelj, Putovođa i Branitelj, jer je čuvao noćne pzutnike. Kao bog svjetla u noći, Chons se zazivao za zaštitu od divljih životinja, povećanje muške plodnosti i pomoć pri liječenju. Govorilo se da kada Chons načini polumjesec sjajnim, žene začinjaju djecu, stoka postaje plodna, a svaka nozdrva i svako grlo se ispuni svježim zrakom.

Aa1
N35
O34
M23G43G7
Chonsu
na hijeroglifima

Chons također može značiti kraljeva placenta, a u skladu s time se u najstarija vremewna smatrao božanstvom koja ubija kraljeve (faraonove) neprijatelje i vadi njihovu iznutricu kako bi se njome služio kralj, metaforički stvarajući nešto što kralju služi kao placenta. Taj krvoločni aspekt je bio zaslužan za to što je u Piramidskim tekstovim navođen kao (onaj) koji živi od srdaca. Također je postao povezan s pravim placentama, postavši deifikacijom kraljevske placente i bogom povezanim s rođenjem djeteta.

Aa1
,
N35
M23G43G40D4S29Aa1
r
Y1
Z3G17R19t
,
O49
Khensu of Thebes
"Tvorac" ljudskih sudbina–
Chonsu-pa-âri-sekher-em-"Uas-t"
na hijeroglifima

Chons je postupno zamijenio ratnog boga Menthua kao sin Mut u Tebi za vrijeme Srednjeg kraljevstva, jer je bazen u hramu Mut bio u obliku polumjeseca. Otac koji je usvojio Chonsa je trebao biti Amun, već ranije transformiran u značajnog boga zbog porasta značaja Tebe, a kome je žena bila Mut. Kako su ovo dvoje bili smatrani dobroćudnim božanstvima, Menthu je postepeno izgubio svoje agresivne aspekte.

U umjetnosti je Chons bio prikazivan kao dijete s glavom jastreba koje nosi polumjesec ispod diska punog mjeseca. Glava mu je bila izbrijana osim pramena koja su nosila egipatska djeca, što ga je činilo Djetetom Chonsom. Povremeno se Chons prikazivao kao mladić s mlatom faraona i orglicom menat. Ponekad je prikazivan na leđima guske, ovana ili dva krokodila. Chonsova sveta životinja je bio babun, koga su Egipćani smatrali mjesečevom životinjom.

Khonshu se pojavio kao lik u suvremenoj književnosti, od čega je najpoznatiji primjer pokroviteljsko božanstvo Marvel Comicsovog superheroja Moon Knighta.