Morfologija (biologija) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Koh-i-Noor (razgovor | doprinos)
m uklonjena kategorija Biologija pomoću gadgeta HotCat
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1: Red 1:
'''Morfologija''' je biološka opšta nauka o strukturi i obliku [[organizam|organizama]]. Tako možemo pričati o [[#Morfologija biljaka|morfologiji biljaka]] i [[#Morfologija životinja|morfologiji životinja]] kao jasno odvojenim disciplinama. Možemo posmatrati morfologiju pojedinog organizma, [[Biološka vrsta|vrste]], ili neke više [[taksonomske kategorije]], kao i morfologiju ćelije, organa, sistema organa. Morfologija unutrašnjosti organizma naziva se [[anatomija]].
'''Morfologija''' je biološka opšta nauka o strukturi i obliku [[organizam|organizama]]. Tako možemo pričati o [[#Morfologija biljaka|morfologiji biljaka]] i [[#Morfologija životinja|morfologiji životinja]] kao jasno odvojenim disciplinama. Možemo posmatrati morfologiju pojedinog organizma, [[vrsta (biologija)|vrste]], ili neke više [[taksonomske kategorije]], kao i morfologiju ćelije, organa, sistema organa. Morfologija unutrašnjosti organizma naziva se [[anatomija]].


== Zadaci i metode morfologije ==
== Zadaci i metode morfologije ==
Organizmi se na zemlji pojavljuju u velikom broju oblika. Zadatak morfologije je da utvrdi opšte zakonitosti koje su uzroci posebnih oblika, da ih razume i opiše/predstavi. [[Metod]]e koje izaberemo mogu biti čisto opisne (kada i ne moramo biti posebno stručni) - tada se ne bavimo uzrocima morfoloških [[pojava]], već opisujemo pojavu ili pojave i eventualno ih klasifikujemo. „Viši" stupanj bavljenja morfologijom bi bio postavljanje pitanja uzroka tih pojava, analitičkim i [[eksperiment]]alnim pristupom.
Organizmi se na zemlji pojavljuju u velikom broju oblika. Zadatak morfologije je da utvrdi opšte zakonitosti koje su uzroci posebnih oblika, da ih razume i opiše/predstavi. [[Naučna metoda|Metode]] koje izaberemo mogu biti čisto opisne (kada i ne moramo biti posebno stručni) - tada se ne bavimo uzrocima morfoloških [[pojava]], već opisujemo pojavu ili pojave i eventualno ih klasifikujemo. „Viši" stupanj bavljenja morfologijom bi bio postavljanje pitanja uzroka tih pojava, analitičkim i [[eksperiment]]alnim pristupom.


== Morfologija biljaka ==
== Morfologija biljaka ==

Verzija na datum 17 juni 2013 u 18:49

Morfologija je biološka opšta nauka o strukturi i obliku organizama. Tako možemo pričati o morfologiji biljaka i morfologiji životinja kao jasno odvojenim disciplinama. Možemo posmatrati morfologiju pojedinog organizma, vrste, ili neke više taksonomske kategorije, kao i morfologiju ćelije, organa, sistema organa. Morfologija unutrašnjosti organizma naziva se anatomija.

Zadaci i metode morfologije

Organizmi se na zemlji pojavljuju u velikom broju oblika. Zadatak morfologije je da utvrdi opšte zakonitosti koje su uzroci posebnih oblika, da ih razume i opiše/predstavi. Metode koje izaberemo mogu biti čisto opisne (kada i ne moramo biti posebno stručni) - tada se ne bavimo uzrocima morfoloških pojava, već opisujemo pojavu ili pojave i eventualno ih klasifikujemo. „Viši" stupanj bavljenja morfologijom bi bio postavljanje pitanja uzroka tih pojava, analitičkim i eksperimentalnim pristupom.

Morfologija biljaka

Morfologija životinja