Ramon Borrell – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 9 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q953213 na Wikidati
m Bot: Automatska zamjena teksta (-Category: +Kategorija:)
Red 25: Red 25:


{{DEFAULTSORT:Borrell, Ramon, grof Barcelone}}
{{DEFAULTSORT:Borrell, Ramon, grof Barcelone}}
[[Category:Umrli 1017.]]
[[Kategorija:Umrli 1017.]]
[[Category:Grofovi Barcelone]]
[[Kategorija:Grofovi Barcelone]]

Verzija na datum 14 juni 2013 u 15:11

Ilustracija na rodoslovnom tekstu, cca. 1400.

Ramon Borrell [1] (španski: Ramón Borrell; 26. maj 972 - Barcelona, 25. februar ili 8. septembar 1017) bio je grof Barcelone, Girone i Ausone, koji je vladao od 992. do smrti.

Bio je sin grofa Borrella II, s kojim je sudjelovao u upravljanju državom od 988. Poslije očeve smrti je podijelio grofoviju zajedno sa svojim bratom Ermengolom - Ramon je dobio Barcelonu, a Ermengol Urgell.

Godine 993. se oženio za Ermesinde od Carcassonnea, sa kojom je imao dva sina - Borrella Ramona (koga je nadživio) i nasljednika Berengara Reymonda I - te kćer Estefaniu/Adelaide koja se poslije udala za normanskog velmožu Rogera I od Tosnyja.

Od 1000. do 1002. je vodio teške borbe sa Kordopskim Kalifatom, čije su snage pod Almanzorom nastojale osvojiti današnju Kataloniju. Poslije Almanzorove smrti u bitci kod Calatanazora iskoristio je priliku za pohod na jug prema Lleidi 1003. Sljedeće godine se, pak, morao suočiti s invazijom Almanzorovog sina Abd al-Malika. Iste je godine sudjelovao u bitkama kod Tore i Albese.

Njima je rat okončan, ali je 1010. Kalifat zapao u građanski rat, a što je Ramon iskoristio kao priliku za intervenciju. Sklopio je savez sa Muhamedom al-Mahdijem, jednim od pretendenata na kalifsko prijestolje, te porazio trupe njegovog suparnika Sulejmana II, poslije čega je zauzeto i opljačkao Kordobu i Muhameda doveo na prijestolje. Tokom istog pohoda mu je preminuo brat Ermengol. Iako se povukao iz Kordobe, njegova je intervencija produžila kaos u Kalifatu, i omogućila Kataloniji da bude sigurna od maurskih napada sve do njegove smrti.

1015. i 1016. je pokrenuo još nekoliko pohoda na jug. Njima je skupio sredstva kojima je osigurao vjernost vazalnih barona, ali i otpočeo izgradnju Barcelonske katedrale. Poznat je i kao prvi grof Barcelone koji je kovao svoj novac.

Naslijedio ga je sin Berengar, iako je prvih godina kao regent stvarno vladala njegova udovica Ermesinde.

Izvori

Prethodi:
Borrel II
grof Barcelone
992 – 1017
Slijedi:
Berengar Raymond I