Berta od Lotaringije – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 7 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q747591 na Wikidati
m Bot: Automatska zamjena teksta (-Category: +Kategorija:)
Red 10: Red 10:


{{DEFAULTSORT:Bertha, kćer Lotara Ii}}
{{DEFAULTSORT:Bertha, kćer Lotara Ii}}
[[Category:Umrli 925.]]
[[Kategorija:Umrli 925.]]

Verzija na datum 14 juni 2013 u 02:31

Berta (Bertha; ? - 925) bila je druga nezakonita kćer lotarinškog kralja Lotara II i njegove priležnice Waldrade, poznata kao supruga i majka nekoliko francuskih i italijanskih vladara.

Historijski izvori je opisuju kao "lijepu", "hrabru" i "ambicioznu". Prvi put se udala za bosonidskog grofa Theobalda od Arlesa, s kojim je imala dva sina - Bosoa od Toskane i Huga od Provanse, budućeg kralja Italije. Potom se Adalberta II od Toskane kome je također rodila dva sina - Guida i Lamberta od Toskane.

Historičarima je zanimljiva i korespondencije koju je 906. vodila s abasidskim kalifom al-Muktafijem, u kome je odala nepoznavanje političkih prilika i geografskih okolnosti u Bagdadu i islamskom svijetu, karakteristično za zapadnoevropsku elitu njenog doba. U svojim pismima je sebe opisivala kao "franačku kraljicu" i nudila bračni savez sa emirom Sicilije, očigledno ne znajući da su abasidski kalifi u to vrijeme imali nikakav uticaj na aglabidske vladare.

Bibliography

  • Metcalfe, A. (2009) Muslims of Medieval Italy (Edinburgh University Press)
  • Previté Orton, C. W. "Italy and Provence, 900-950." The English Historical Review Vol. 32, No. 127 (Jul., 1917) (pp. 335–347)