Razlike između izmjena na stranici "433 Eros"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisano 485 bajtova ,  prije 9 godina
m
(Nova stranica: desno|mini|Asteroid 433 Eros '''433 Eros''' je prvi otkriveni asteroid koji spada u grupu tzv. ''asteroida u blizini Zemlje'' (engl. ''Near-...)
 
 
== Karakteristike ==
On je jedan od asterioda koji prelaze orbitu [[Mars]]a, i ujedno prvi poznati asteriod za koga je utvrđeno da prelazi preko Marsove orbite. Eros je jedan od malobrojnih NEA asteroida čiji maksimalni prečnik prelazi 10 km. Vjeruje se da je veći od pretpostavljenog asterioda koji je napravio [[krater]] na obalama Meksičkog zaljeva i za kojeg se vjeruje da je uzrokovao izumiranje [[dinosaur]]a.{{Izvor}} Očekuje se da Eros prođe 0,1787 [[astronomska jedinica|astronomskih jedinica]] (16,6 mil. km) od Zemlje na dan [[31. januar]]a 2012. kada će biti vidljiv sa vizuelnom magnitudom od +8,1 što je svjetlije od planete [[Neptun]]a i gotovo svih asterioda iz glavnog pojasa osim Veste, Pallasa i Irisa.
 
Temperatura na Erosu tokom ''dana'' (na strani okrenutoj Suncu) iznosi i do 100&nbsp;°C, a ''noću'' se spušta i do -150&nbsp;°C. Specifična težina asteroida iznosi oko 2.400 kg/m<sup>3</sup>, te je slične gustoće kao i Zemljina kora. Rotira oko svoje osi, jednom svakih 5,27 sati.

Navigacijski meni