Dalmacija (rimska provincija) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Removing nl:Dalmatia (strongly connected to sh:Dalmacija)
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 3 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q1330965 na Wikidati
Red 18: Red 18:
[[category:Rimske provincije]]
[[category:Rimske provincije]]


[[de:Dalmatia]]
[[eo:Dalmatia]]
[[hr:Dalmacija (rimska provincija)]]
[[it:Dalmatia]]
[[it:Dalmatia]]

Verzija na datum 23 april 2013 u 01:08

Polozaj dalmacije u Rimskim Carstvu

Dalmacija je bila rimska provincija osnovana početkom nove ere na južnom dijelu nekadašnjeg Ilirika.

Formiranje provincije

Rim je počeo sa napadima na teritoriju Ilira koji su živjeli u Dalmaciji. Kao rezultat tih napada stvorena je jedna velika provincija Ilirik u Rimskom Carstvu, koja je obuhvaćala i Panoniju i Dalmaciju. Iliri su na području Dalmacije prvi put bili prisiljeni plaćati danak Rimljanima 156. godine prije nove ere.

Od 35. do 33. godine prije nove ere Oktavijan Augustus vodio je veliki pohod protiv barbara na području koja će kasnije biti dijelovi provincije Dalmacije. Ratovao je protiv Japoda u blizini Siska, a kasnije je osvojio čitav priobalni dio Dalmacije. Po svemu sudeći nije dublje prodirao u unutrašnjost.

10. godine poslije Kristovog rođenja, tijekom vladavine Oktavijan Augustusa, Ilirik je bio podijeljen na Panoniju na sjeveru i Dalmaciju na jugu. Do te reforme došlo je nakon rata koje je Tiberius vodio protiv Ilira i Panonaca na teritoriji Ilirika.

Zemljopisni položaj i gradovi

Dalmacija se pružala od istočne obale Jadrana prema unutrašnjosti, dopirući i do Save. Rimska provincija Dalmacija imala je daleko veću površinu nego Dalmacija iz vremena Austro-Ugarske. Ona je obuhvaćala ne samo današnju Dalmaciju, nego i najveći dio Bosne i Hercegovine, Crnu Goru, zapadnu Srbiju, najveći dio Hrvatske, i dijelove Slovenije i Albanije. Njene granice bile su otprilike ove: Jadransko more, od područja rijeke Raše (u Istri) do ušća rijeke Drima.

Najvažniji gradovi su bili Salona (Solin), Senia (Senj), Jader (Zadar), Faros (Hvar), Epidaurum (Cavtat), Rizinijum (Risan), Akruvijum (Kotor), Skodra (Skadar).