Hiperlink – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q102014 na Wikidati
Red 9: Red 9:
[[Kategorija:Internet]]
[[Kategorija:Internet]]
[[Kategorija:Računari]]
[[Kategorija:Računari]]

[[sr:Hiperveza]]

Verzija na datum 3 april 2013 u 03:00

Hiperveza ili poveznica (engl. Hyperlink) je osobina pojedinih, posebno označenih reči, slika ili delova slika u tekstovima koji su elektronskom obliku prikazani na monitoru računara, da predstavljaju posrednu vezu ka dodatnim informacijama. Takve veze su posebne te se zato zovu hiperveze mada se ponekad zovu jednostavno veze. One predstavljaju referencu ili navigacioni element ka drugom odeljku, drugom dokumentu ili odeljku iz drugog dokumenta.

Najčešće se klikom miša na hiperveze prelazi na drugu tekstualnu stranu ili se slika prikaže u većoj rezoluciji ili dimenzijama. Ako je u pitanju neki drugi uređaj sposoban za prikaz hiperteksta (karakter terminal, mobilni telefon ili sličan uređaj) tada reč može biti „osetljiva“ na dodir (u slučaju ekrana osetljivog na dodir) ili postoje posebni tasteri (kursori) za prolazak kroz tekst i aktiviranje hiperveze.

Osobina hiperveza na Vikipediji je da je plavo obeležen hipeveza ka tekstu ili slici koja postoji dok je crvenom bojom obeležena veza koga tek treba kreirati. To je i jedan od načina da se na Vikipediji kreira novi članak. Prilikom kretanja mišem po tekstu na mestima gde je hiperveza kursor se pretvara u ručicu sa kažiprstom ukazanim na gore.