Stara bazilika Svetog Petra – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 11 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q1091370 na Wikidati
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q1091370 na Wikidati
Red 16: Red 16:
[[Kategorija:Konstantin Veliki]]
[[Kategorija:Konstantin Veliki]]
[[Kategorija:Ranokršćanska arhitektura]]
[[Kategorija:Ranokršćanska arhitektura]]

[[pt:Antiga Basílica de São Pedro]]

Verzija na datum 14 mart 2013 u 11:29

Rekonstrukcija izgleda Stare bazilike 1450. na crtežu iz 19. vijkeka

Stara bazilika Svetog Petra u Vatikanu (italijanski: Antica basilica di San Pietro in Vaticano), ponekad navođena i kao Konstantinova bazilika, bila je zgrada koja je stajala na mjestu današnje bazilike sv. Petra u Rimu od 4. do 16. vijeka. Sagrađena je na mjestu gdje je u antičko doba stajao Neronov cirkus.

Izgradnja bazilike je započela između 326. i 333. po naređenju rimskog cara Konstantina kao dio njegovih nastojanja da se u Carstvu promovira nedavno ozakonjeno kršćanstvo. Kao lokacija je odabrano mjesto koje su kršćani tradicionalno smatrali grobom Svetog Petra. Izgradnja bazilike je trajala 30 godina, i sa vremenom je postala mjesto gdje su se krunili pape, a u njoj se 800. Karlo Veliki okrunio za cara Svetog Rimskog Carstva. Zbog svega toga je postala jedna od najvažnijih crkava u kršćanskom svijetu.

Početkom 15. vijeka, nakon što su se pape vratile iz Avignona, ispostavilo se da je bazilika oštećena. Poznati umjetnici Leone Battista Alberti i Bernardo Rossellino su tada radili na njenoj dogradnji i obnovi. Te je radove nastojao nastaviti i papa Julije II, ali se na kraju odlučio da sagradi potpuno novu Baziliku. Tokom izgradnje su se sve do 1544. pronalazile grobnice i ostaci tamo sahranjenih papa i svetaca.

Eksterni linkovi