Mein Kampf – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Dodaje: zea:Mein Kampf
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 65 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q48244 na Wikidati
Red 29: Red 29:


{{Link FA|mk}}
{{Link FA|mk}}

[[af:Mein Kampf]]
[[ar:كفاحي (كتاب)]]
[[arz:كفاحى]]
[[az:Mein Kampf]]
[[be:Мая барацьба]]
[[bg:Моята борба]]
[[bn:মাইন কাম্ফ]]
[[bs:Mein Kampf]]
[[ca:Mein Kampf]]
[[ceb:Mein Kampf]]
[[cs:Mein Kampf]]
[[cy:Mein Kampf]]
[[da:Mein Kampf]]
[[de:Mein Kampf]]
[[el:Ο Αγών μου]]
[[en:Mein Kampf]]
[[eo:Mein Kampf]]
[[es:Mi lucha]]
[[et:Mein Kampf]]
[[eu:Mein Kampf]]
[[fa:نبرد من]]
[[fi:Taisteluni]]
[[fr:Mein Kampf]]
[[ga:Mein Kampf]]
[[gl:Mein Kampf]]
[[he:מיין קמפף]]
[[hi:मीन कैम्फ]]
[[hr:Mein Kampf]]
[[hu:Mein Kampf]]
[[hy:Իմ պայքարը]]
[[id:Mein Kampf]]
[[is:Mein Kampf]]
[[it:Mein Kampf]]
[[ja:我が闘争]]
[[jv:Mein Kampf]]
[[ka:ჩემი ბრძოლა]]
[[ko:나의 투쟁]]
[[lt:Mano kova]]
[[lv:Mana cīņa]]
[[mk:Мојата борба]]
[[ml:മെയി‌ൻ‌ കാംഫ്]]
[[ms:Mein Kampf]]
[[mwl:Mein Kampf]]
[[nl:Mein Kampf]]
[[no:Mein Kampf]]
[[oc:Mein Kampf]]
[[pl:Mein Kampf]]
[[pt:Mein Kampf]]
[[ro:Mein Kampf]]
[[roa-rup:Mein Kampf]]
[[ru:Моя борьба]]
[[simple:Mein Kampf]]
[[sk:Mein Kampf]]
[[sl:Moj boj]]
[[sr:Мајн кампф]]
[[sv:Mein Kampf]]
[[sw:Mein Kampf]]
[[ta:மெயின் கேம்ப்]]
[[th:ไมน์คัมพฟ์]]
[[tr:Mein Kampf]]
[[uk:Моя боротьба]]
[[vi:Mein Kampf]]
[[yi:מיין קאמף]]
[[zea:Mein Kampf]]
[[zh:我的奋斗]]

Verzija na datum 13 mart 2013 u 23:12

Mein Kampf prvo izdanje

Mein Kampf (Moja borba) je knjiga napisana od Adolfa Hitlera,u kojoj se kombiniraju elementi autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta, koja su kasnija postala načela nacističke ideologije.


Pisanje knjige

Prvi pasus je nazvan "Eine Abrechnung" (Obračun), i izdan je 18. jula 1925. godine. Drugi pasus je nazvan "Die nationalsozialistische Bewegung" (nacionalsocijalistički pokret) i izdan je 1926. godine. Hitler je knjigu nazvao "Viereinhalb Jahre des Kampfes gegen Lüge,Dummheit und Feigheit" (Četiri i pol godine borbe protiv laži, gluposti i kukavičluka). Njegov izdavač Max Amman odlučio je da je naslov predug i prekompliciran i knjigu je objavio pod imenom "Mein Kampf".

Iako je doslovno značenje njemačke riječi "Kampf" borba, neki tumače značenje ove riječi u ovom kontekstu i kao napad, obračun ili čak i rat (u mnogim je njemačkim borbenim jedinicama tokom Drugog svjetskog rata stajala i riječ "Kampf"( Panzerkampfwagen, Sturzkampfflugzeug), pa to dalje upućuje na činjenicu da se naziv ove knjige može shvatiti i kao "Moj rat" a ne samo "Moja borba".

Hitler je počeo diktirati svoju knjigu svom prijatelju u zatvoru Landsberg Emilu Maurice, onda nakon jula 1924. godine Rudolfu Hessu, koji je kasnije knjigu objavio sa još nekoliko izdavača. Za knjigu se u početku govorilo da je teška za čitati i teška za razumjeti, pa je kasnije u idućih 20 godina nekoliko puta preuređivana.

Sadržaj

Knjiga odražava većinu ideja i djela koja su kasnije došla do izražaja u Drugom svjetskom ratu. Pogotovo je došao do izražaja Hitlerov antisemitizam. Hitler je govorio da je jezik Esperanto jezik Židova i da ga zato treba ukinuti. U knjizi se još i ogleda ideja koja je živjela u Nijemaca još i ranije, a to je ideja "Drang nach Osten" (Težnja prema istoku), koja zapravo zahtjeva od Nijemaca proširenje na istok i stvaranje tzv. "Lebensraum" za generacije koje dolazi (Lebensraum je životni prostor, koji bi se nalazio na istoku Evrope, pogotovo Rusije).

Hitler u knjizi govori mnogo o "Židovskoj zavjeri", ideji koja je i ranije bila zastupljena, a odražavala se kroz to da Židovi hoće da zauzmu svjetsko prijestolje i vode svjetsku ekonomiju. Ova ideja još uvijek živi, a neki misle da se i obistinila. Ona odražava Hitlerovo djetinjstvo i njegovu mladost, kada je studirao u Beču, gdje je čitao mnoge antisemitske knjige i divio se mnogim antisemitskim ideolozima i piscima koji su pozivali na uništenje Židova. Jedan od najvećih takvih ideologa je bio njemački kompozitor Richard Wagner, koji je u svojim muzičkim djelima uvijek bio militaristički nastrojen prema Židovima, pozivajući na njihovo istrebljenje iz Evrope. Hitler je u knjizi napisao da je jednom prilikom vidio Židova i upitao se "Je li ovo Nijemac?". Tu se rodila njegova mržnja prema Židovima (inače Židovi su u to vrijeme živili jako dobro, držali su neke od najvažnijih društvenih i ekonomskih firmi i medija).

Hitler tako u poglavlju svoje knjige "poziv na hitnu akciju" spominje upotrebu gasa nad Židovima: "Da je početkom rata (misli se na Prvi svjetski rat) 12 ili 15 hiljada Židova smješteno u gasne komore i pobijeno, onda milioni žrtava koje je podnijela Njemačka ne bi bili uzalud, već bi bili blagoslovljeni."

U knjizi je, u političkom smislu, Hitler najaviom i pozivao na ono što on naziva zlim bliznacima: komunizam i Židovstvo. Pozivao je njemački narod da komuniste i Židove izbrišu sa lica zemlje, i rekao da ako se niko drugi ne angažira za to, one je voljan prihvatiti tu svetu ulogu za njemački narod i arijevsku rasu. Također je krivio i njemačku vladu, koju je smatrao saradnikom Židova i komunista, i držao ju je odgovornom za tadašnju krizu u svakom smislu koja je tada vladala u Njemačkoj. Zato je pozivao i da se skine sa vlasti ova vlada i da se svi njeni pripadnici smaknu na najokrutniji način.

Što se tiče vanjske politike, pozivao je na savez sa Ujedinjenim Kraljevstvom i fašističkom Italijom, i tako zbacivanje sramote Versajskog sporazuma.

Eksterni linkovi

Šablon:Link FA