Razlike između izmjena na stranici "Obrazovna tehnologija"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka uređivanja
m
m
Projektori sa slajdovima došli su u širu upotrebu tokom 1950-tih i najviše su se koristili u obrazovne svrhe u institucijama. Cuisenaire šipke (štapovi) su predstavljene 1920-tih, a našle široku upotrebu od kasnih 1950-tih.
 
U 1960. godini, Univerzitet u Illinoisu predstavio je razredni (učionički) sistem zasnovan na povezanim računarskim terminalima gdje su studenti mogli pristupiti informacijskim resursima na određenim kursevima dok su slušali lekcije koje su bile snimljene preko neke vrste daljinski-povezanog uređaja, poput televizije ili audio-uređaja.
terminalima gdje su studenti mogli pristupiti informacijskim resursima na određenim kursevima dok su slušali lekcije koje su bile snimljene preko neke vrste daljinski-povezanog uređaja, poput televizije ili audio-uređaja.
 
Ranih 1960-tih, profesori psihologije sa Univerziteta Stanford, Partick Suppers i Richard C. Atkinson, eksperimentirali su s korištenjem računara u cilju učenja matematike i učenja čitanja mlađe djece u osnovnoj školi u Istočnom Palo Altu, država Kalifornija. Stanfordov “Obrazovni program za nadarenu omladinu” je proizašao iz tih ranih eksperimenata. U 1963. godini, Bernard Luskin je instalirao prvi računar u društvenom koledžu za instrukcije. Radeći sa Stanfordom i ostalim, pomogao je razviti računarski-pomognute instrukcije.
 
=== Bijele table (whiteboard) ===
Interaktivne bijele table omogućavaju korisnicima da pišu dodirom ekrana. U markerskom ekranu može biti bilo prazna table ili bilo kakav sadržaj koji ekrana računara. U zavisnosti od postavki odobrenja, ovo vizuelno učenje mogu biti interaktivno i participativno, uključujući i pisanje i manipulaciju slike na interaktivnoj bijeloj tabli. Škole su počele koristiti kao sredstvo obrazovanja bijele table dugo vremena prije tableta ili drugih tehnoloških alata.
bilo prazna table ili bilo kakav sadržaj koji ekrana računara. U zavisnosti od postavki odobrenja, ovo vizuelno učenje mogu biti interaktivno i participativno, uključujući i pisanje i manipulaciju slike na interaktivnoj bijeloj tabli. Škole su počele koristiti kao sredstvo obrazovanja bijele table dugo vremena prije tableta ili drugih tehnoloških alata.
 
Ove vrste tehnoloških alata poboljšavaju motivaciju studenata, interesa i brigu kada ih koriste za vreme lekcije. Studenti koji imaju više kinestetičke inteligencije mogu biti
 
Jedan LMS može dozvoliti nastavnicima, administratorima, studentima, i dodatnin strankama (kao što su roditelji ako je potrebno) praćenje različite metrike. LMS-ovi imaju raspon od sistema za
upravljanje zabilješki obuke/obrazovanja na softveru za distribuciju kurseva preko interneta, te nudi karakteristike za online suradnju. Stvaranje i održavanje sveobuhvatnog sadržaja učenja zahtevazahtijeva značajne početne i stalne investicije ljudskog rada. Efektivno prevođenje na druge jezike i kulturni konteksti zahtevajuzahtijevaju
još više ulaganja znanja osoblja.
 
* Smanjenje troškova putovanja
* Materijali kurseva ''lahki za pristup''. Kursni materijali na stranici dopuštaju učenicima da se uključe u asinhrono učenje i studiraju na lokacijama i u vreme koje oni preferiraju i da dobiju studijski materijal veoma brzo.
* Studentska motivacija. Prema Jamesu Kuliku, koji studira efektivnost korišćenjakorištenja računara za instrukcije, studenti običnop nauče više u mane vremena kada dobijaju kompjuterski-bazirane instrukcije i vole časove više te razvijaju pozitivne stavove prema računarima u časovima koji su bazirani na računarima.
* Učestvovanje širih masa. Naučni materijal može biti korišten za učenje na veće udaljenosti i pristupan široj masi.
* Popravljeno pisanje studenata. Neki studenti više vole pisanje na programima za pisanje teksta, što može zauzvrat poboljšati kvalitet njihovog pisanja.
 
Studenti koji
koriste računare i mobilne uređaje uvekuvijek se suočavaju sa distrakcijama, jer tok
podataka ometa fokusiranje i učenje. Iako ove tehnologije mogu uticati na
starije, obično je to omladina koja ima negativne posljedice na produktivnost
18 godina.
 
Prema pravilima korišćenjakorištenja,
korisnici mogu postavljati vlastite originalne uratke i uratke za koje imaju
dopuštenje vlasnika autorskih prava, a zabranjeno je postavljanje eksplicitnog
==== Funkcije ====
Pregledavanje YouTube video
snimaka zahtevazahtijeva instalaciju dodatka Adobe Flash na određenom internetskom
pretraživaču. Adobe Flash dodatak je jedan od najviše korištenih dodataka, te
se koristi na više od 75% online video sadržaja.

Navigacijski meni