Zakonik – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Mijenja: sr:Закон (право)
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 20 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q922203 na Wikidati
Red 13: Red 13:


[[Category:Zakonici|*]]
[[Category:Zakonici|*]]

[[cs:Zákoník]]
[[de:Gesetzbuch]]
[[en:Code (law)]]
[[eo:Jura kodekso]]
[[es:Código (Derecho)]]
[[fr:Liste de codes juridiques]]
[[hr:Zakonik]]
[[it:Codice (diritto)]]
[[ja:法典]]
[[ka:კოდექსი]]
[[lt:Teisės kodeksas]]
[[pl:Kodeks (zbiór praw)]]
[[ru:Кодекс]]
[[simple:Legal code]]
[[sl:Zakonik]]
[[sr:Закон (право)]]
[[sv:Lagbok]]
[[th:ประมวลกฎหมาย]]
[[uk:Кодекс]]
[[zh:法典]]

Verzija na datum 11 mart 2013 u 06:33

Zakonik ili kodeks predstavlja normativni akt kojim zakonodavac nastoji na jednom mjestu, odnosno u jednom dokumentu kodificirati cjelokupno pravo ili granu prava neke države. Svrha zakonika je učiniti zakone pristupačnima javnosti, odnosno ukloniti proturječnosti među određenim propisima te olakšati njihovo tumačenje i primjenu.

Zakonici koji nastoje sažeti cjelokupno pravo neke države su karakteristični za države Starog i srednjeg vijeka, odnosno doba kada pravo nije bilo dovoljno razvijeno i razgranato. Najpoznatiji zakonici su Hamurabijev zakonik u drevnom Babilonu, kao i Zakon Dvanaest tablica u drevnom Rimu. Na prostoru bivše Jugoslavije su poznati Vinodolski zakonik iz 13. i Dušanov zakonik iz 14. vijeka.

Zakonici u kasnijim periodima su bili ograničeni na određene oblasti prava, pa tako poznajemo građanske i kaznene (krivične) zakonike. Od građanskih zakonika je najpoznatiji Justinijanov Corpus iuris civilis koji je poslužio kao temelj za sistem civilnog prava u današnjem svijetu, te Napoleonov - Code civil. On je utjecao na Opći građanski zakonik (OGZ) u Austrijskom Carstvu iz 1811. na temelju koga je stvoren Srpski građanski zakonik. U Kneževini Crnoj Gori je 1888. donesen Opšti imovinski zakonik. Novi krivični zakonik izašao u Službenom glasniku 85/05 Krivični zakonik Republike Srbije.

V. također