Filozofski fakultet u Zagrebu – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 3 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q3445232 na Wikidati
Red 16: Red 16:
[[Kategorija:Fakulteti u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Fakulteti u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Sveučilište u Zagrebu]]
[[Kategorija:Sveučilište u Zagrebu]]

[[en:Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb]]
[[hr:Filozofski fakultet u Zagrebu]]
[[sl:Filozofska fakulteta v Zagrebu]]

Verzija na datum 11 mart 2013 u 01:52

Zgrada Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Filozofski fakultet u Zagrebu dio je Sveučilišta u Zagrebu.

Povijest

Njegova povijest počinje 23. rujna 1669. godine kada su diplomom rimskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj isusovačkoj Akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu.

Od 1692. godine Filozofski studij u Zagrebu počinje i formalno-pravno djelovati kao Neoacademia Zagrabiensis, javnopravna visokoškolska ustanova. Akademija ostaje u rukama isusovaca više od jednog stoljeća, do godine 1773. , kada papa Klement XIV. raspušta taj red. Godine 1776. carica i kraljica Marija Terezija dekretom osniva Kraljevsku akademiju znanosti (Regia scientiarum academia) s tri studija ili fakulteta: Filozofskim, Bogoslovnim i Pravnim.

Filozofski fakultet danas

Na njemu danas djeluju 23 odsjeka, a unutar njih 108 katedara. Na Filozofskom fakultetu od ove se godine izvode 42 preddiplomska sveučilišna studija (32 dvopredmetna i 10 jednopredmetnih), a studenti na višim godinama studiraju na 33 četverogodišnja dodiplomska studija (4 jednopredmetna i 29 dvopredmetnih) te na 8 dodatnih (trogodišnjih i dvogodišnjih) studija završetkom kojih se stječu diplome različitih humanističkih i društvenih struka. Prošle je akademske godine na dodiplomske studije bilo upisano 6100 redovitih studenata, a na poslijediplomske 540 studenata. Fakultet je blokiran 20. travnja 2009. godine u sklopu borbe nezavisne sudentske inicijative za besplatno školstvo.

Eksterni linkovi