Razlike između izmjena na stranici "Riblja čorba"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 39 bajtova ,  prije 8 godina
nema sažetka uređivanja
===1979-1984===
 
Posle objavljivanja singla, Bora Đođević zaključuje da mu je potrebna još jedna gitara da učvrsti zvuk i time ga definitivno odvoji od poređenja sa Bijelim dugmetom. Tada je Rajko u grupu doveo 19-godišnjeg gitaristu, Momčila Bajagića Bajagu, kojeg je poznavao iz sastava Glogov kolac. Prvi koncert u novoj postavi održali su 7. januara 1979. godine u Jarkovcu. U Domu omladine održali su 28. februara prvi beogradski koncert. Početkom marta su otišli da odsviraju dvadesetak koncerata po Makedoniji. Turneja je bila veliki uspeh, ali je u finansijskom pogledu bila neuspeh. Na koncertu u Dalovu, Miša je morao da ide u zanosutoalet promašioa binukako je to bilo na koncertu otisao je iza bine u mrki mrak,upao je u paorupu i slomio nogu, pa ga je na koncertima po Sandžaku menjao [[Miroslav Cvetković]] (kasnije u Bajagi i instruktorima).
 
19. marta 1979, posle nekoliko svirki na kojim su promovisali pesme koje će se kasnije naći na debi albumu, objavljuju i drugi singl sa pesmama "Rokenrol za kućni savet" i "Valentino iz restorana". Pesmu "Valentino iz restorana" je komponovao Rajko na tekst [[Marina Tucaković|Marine Tucaković]]. Pesmu su izveli i na Večeri slobodnih formi Festivala zabavne muzike u Opatiji. 1. septembra održana je i promocija debi ploče na Tašmajdanu. Želeći da napravi dobru zabavu za posetioce, Bora je koncert reklamirao parolom: "Riblja čorba neće da vam otima lovu - ulaz dva soma", što je u to vreme bila jako popularna cena. Kao predgrupa nastupile su grupe Bulevar u kome je tada pevao [[Dejan Cukić]], a gitaru svirao [[Nele Stamatović]] i Formula 4 iz Sarajeva. Iznenađujuće je bilo da je publika znala sve pesme napamet, iako je album izašao tek deset dana posle koncerta.
 
1979, Bora i Rajko su otišli na služenje vojnog roka. Grupa nije odmah uzela predah, pošto su 28. novembra 1979. godine svirali na maratonskom koncertu u Sarajevu. Nastupali su bez Bore, Rajko je svirao u uniformi, a Miša je, budući da nije znao sve tekstove, inicijativu prepuštao publici. Ubrzo je i on otišao u vojsku.
 
Debi album "Kost u grlu", snimljen je 1979. godine. i tada je Bajaga prvi put sa njima radio u studiju. Doduše, zbog efikasnog korišćenja vremena, njegove deonice je odsvirao Rajko Kojić. Ploču je producirao Enco Lesić, a pored Bore, kao autori se potpisuju Miša, Rajko i Nenad Božić iz Suncokreta koji je bio koator muzike za pesmu "Mirno spavaj". Sve pesme na ploči nastale su kao plod Borinog novog interesovanja za teme koje obrađuju svakodnevnicu, a neuvijen jezik je u startu izazvao probleme. Tako je u pesmi "Mirno spavaj", sporan stih "popij svoje sedative" jer asocira na drogu, zbog čega je jedan čitav deo tiraža morao biti povučen. Prvih stotinak prodatih primeraka ploče sa originalnim tekstom dnas imaju status rariteta. Bora je preventivno promenio ime pesme "Još jedan usran dan" u "Još jedan šugav dan". Osim nje, na albumu su se našle i pesme "Ostani đubre do kraja", "Zvezda potkrovlja i suterena", "Egoista", "Pozajmila je pare, poludela je skroz, kupila je kartu i sela na voz" itd.
Anonimni korisnik

Navigacijski meni