Foča – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 73: Red 73:
* Nenad Ikonić , poznati spasilac
* Nenad Ikonić , poznati spasilac
* Tamara Nišić , manekenka
* Tamara Nišić , manekenka
* Miroslav Avdalovic, inzenjer elektortehnike


== Stanovništvo ==
== Stanovništvo ==

Verzija na datum 19 maj 2015 u 21:56

Za ostala značenja, vidi Foča (razvrstavanje).
Foča

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 40.513 (1991.)
Geografija
Koordinate 43°30′00″N 18°47′00″E / 43.5°N 18.783333°E / 43.5; 18.783333
Foča na mapi Bosne i Hercegovine
Foča
Foča
Foča (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 43° 30′ 00" SGŠ, 18° 46′ 60" IGD

Foča je općina u Bosni i Hercegovini. Smještena u jugoistočnom dijelu zemlje na granici prema Crnoj Gori i Srbiji, u blizini Šćepan Polja gdje nastaje rijeka Drina. Administrativno pripada Republici Srpskoj, a od 1994. do 2004. godine je nosio naziv Srbinje.

Historija

Foča se prvi put spominje 1368. kao trgovačka stanica na putu između Dubrovnika i Niša. Pod otomansku vlast je došla 1465. godine, a od 1470. do 1572. je bila sjedištem hercegovačkog sandžak-bega.

Zbog svog strateškog položaja grad je prilično prosperirao u otomanskom periodu, što je ostavilo traga u obliku cijelog niza vrijednih kulturnih spomenika, uključujući džamije, Veliki han iz 17. vijeka i Sahat-kulu iz 18. vijeka.

Foča je 1878. došla pod austro-ugarsku vlast, a 1918. je postala dijelom Kraljevine SHS.

Za vrijeme drugog svjetskog rata, Foča je 1941. postala dijelom NDH, ali se na njenom području postojao veliki broj četničkih jedinica koje su krajem iste godine počinili veliki broj zločina nad muslimanskim stanovništvom. Ti su pokolji privremeno zaustavljeni od strane partizana koji su 20.1. 1942. zauzeli grad i pretvorili ga privremenim sjedištem svog pokreta. To je trajalo do maja 1942. i u historiografiji bivše Jugoslavije je poznato kao fočanski period, kada su partizanske snage konsolidirale svoje redove nakon prve i druge neprijateljske ofanzive te počele postavljati temelje svoje budue vlast. Fočanski period je završio s trećom neprijateljskom ofanzivom, nakon koje je glavnina partizanskih snaga krenula u Pohod na Bosansku Krajinu.

Zbog strateške važnosti područja Foče, i poslije su se na njemu vodile važne borbe, od kojih je najvažnija bitka na Sutjesci. Sam grad je nekoliko puta prelazio iz ruke u ruku, da bi ga partizani konačno zauzeli 23.1. 1945.

Poslije rata se na području Foče dugo vremena skrivale manje grupe poraženih četnika, koje je UDBA konačno uspjela likvidirati tek 1954. godine.

U Foči su se tokom raspada SFRJ počele osjećati sve veće napetosti između muslimanskog/bošnjačkog i srpskog stanovništva, a početkom rata u BiH 1992. je na području Foče došlo do brutalnog etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva, pri čemu su počinjeni mnogobrojni zločini. Osim što je protjerano muslimansko stanovništvo, srušeni su skoro svi muslimanski vjerski objekti, uključujući i džamije, a 1994. godine je grad dobio ime Srbinje.

Godine 1995. je prilikom intervencije zračnih snaga NATO pakta Foča kao stratešk važan grad bombardiran, a svi važniji mostovi srušeni ili teško oštećeni.

Daytonskim mirovnim sporazumom je grad pripao Republici Srpskoj, a manji dio bivše općine Foča Federaciji BiH gdje tvori općinu Foča-Ustikolina.

Geografija

Općina sa najvišim vrhom u Bosni i Hercegovini (planina Maglić 2386 metara), čiji pojedini dijelovi pripadaju najvišem planinskom području u BiH, od čega nekoliko visova premašuje 2000 metara nadmorske visine; jedinom prašumom u Bosni i Hercegovini i najvećom u Evropi - Perućicom koja se nalazi u okviru Nacionalnog Parka Sutjeska, gdje se u još uvijek netaknutom rezervatu prirode nalaze najveći evropski uzorci jelke (63 m) i homore (65 m), te kapitalni primjerci bukve, kao i zasigurno najljepši vodopad u BiH Skakavac; omeđenu sa jugoistoka jedinstvenim kanjonom rijeke Tare, po dubini najvećim u Evropi i drugim u svijetu, odmah iza Grand kanjona u USA; većim brojem prirodnih planinskih jezera i velikim brojem još uvijek nezagađenih riječnih tokova, što je utjecalo na činjenicu da postane omiljeno okupljalište poklonika splavarenja i raftinga, planinarenja, lova i ribolova i onih koji uživaju u netaknutim prirodnim ljepotama. U ovom preostalom otoku iskonske prirode živi svakolik svijet flore i faune, pa je zbog toga proglašen strogo zaštićenim rezervatom, koji se isključivo koristi za nauku i obrazovanje s ciljem da se u potpunosti sačuva za buduće generacije. U sastavu Nacionalnog Parka Sutjeska nalazi se i rijeka Hrčavka.

Slavni ljudi

  • Radmilo Mihajlović, bivši profesionalni fudbaler
  • Rade Paprica , bivši profesionalni fudbaler
  • Rešad Kunovac, bivši fudbaler i trener
  • Zoran Avramović, poznati marketing menadžer
  • Zdravko Krsmanović, bivši gradonačelnik Opštine Foča
  • Eldijana Aganović, poznata stonoteniserka učesnica olimpijskih igara
  • Darko Vojvodić, bivši fudbaler i trener
  • Muhamed Čengić, poznati bivši političar
  • Veselin Đuho , poznati vaterpolo trener
  • Nada Marković-Kujundžić , stonoteniserka šampionka Jugoslavije
  • Haris Bukva , fudbaler
  • Prof.dr.Boriša Starović , akademik i osnivač Medicinskoga Fakulteta u Foči
  • Jelica Komnenović , košarkašica
  • Amela Fazlić , stonoteniserka
  • Prof.dr.Mirko Šošić , akademik i profesor na Medicinskom fakultetu u Foči
  • Prof.dr.Veljko Marić , direktor Univerzitetske bolnice Foča i profesor na Medicinskom fakultetu u Foči
  • Jasna Fazlić , stonoteniserka
  • Nedžad Fazlija , poznati sportski strijelac
  • Prof.dr.Olga Blagojević , doktor stomatologije i univerzitetski profesor
  • Fatima Isanović , stonoteniserka
  • Vojislav Maksimović , univerzitetski profesor , pisac i esejista
  • Boban Mastilo , borac VRS
  • Nenad Ikonić , poznati spasilac
  • Tamara Nišić , manekenka

Stanovništvo

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Foča imala je 40.513 stanovnika, raspoređenih u 120 naselja.

Nacionalni sastav
Muslimani 20.898 (51,58%)
Srbi 18.339 (45,26%)
Hrvati 104 (0,25%)
Jugoslaveni 448 (1,10%)
ostali 724 (1,81%)
Nacionalni sastav 1971. godine
ukupno 48.741
Muslimani 25.766 (52,86%)
Srbi 21.458 (44,02%)
Hrvati 218 (0,44%)
Jugoslaveni 102 (0,20%)
ostali 1.197 (2,48%)

Naseljena mjesta su:

Anđelije, Bastasi, Bavčići, Beleni, Bešlići, Biokovo, Birotići, Bogavići, Borja,Borjanice, Borovinići, Brajići, Brajkovići, Brod, Brusna, Budanj, Bujakovina, Bunčići, Bunovi, Cerova Ravan, Crnetići, Cvilin, Čelebići, Čelikovo Polje, Ćurevo, Daničići, Derolovi, Donje Žešće, Drače, Dragočava, Dragojevići, Đeđevo, Fališi, Filipovići, Foča, Glušca, Godijeno, Gornje Polje, Gostičaj, Govza, Gradac, Grandići, Grdijevići, Hum, Huseinovići, Igoče, Izbišno, Jabuka, Jamići,Jasenovo, Ječmišta, Jeleč, Jošanica, Kolakovići, Kolun, Kosman, Kozarevina, Kozja Luka, Kratine, Krna Jela, Kruševo, Kunduci, Kunovo, Kuta, Lazarevo, Lokve, Ljubina, Marevo, Mazlina, Mazoče, Meštrevac, Mijakovići, Miljevina(Ćumur city), Mirjanovići, Mješaja, Modro polje, Mravljača, Njuhe, Orahovo, Papratno, Patkovina, Paunci, Petojevići, Podgrađe, Poljice, Popov Most, Potpeće, Previla, Prevrać, Prijedjel, Prisoje, Puriši, Račići, Radojevići, Rijeka, Rodijelj, Selišta, Slatina, Slavičići, Stojkovići, Sorlaci, Susješno, Škobalji, Štović, Šuljci, Tahuljići, Tečići, Tjentište, Tođevac, Toholji, Trbušće, Trtoševo, Tvrdaci, Ustikolina, Velenići, Vikoč, Vitine, Vojnovići, Vranjevići, Vrbnica, Vučevo, Vukušići, Zabor, Zakmur, Zavait, Zebina Šuma, Zubovići i Željevo.

Kultura

U gradu Foči je 442 godine zubu vremena odolijevela po mnogima, jedna od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini, a po nekima i na Balkanu - Aladža (Šarena) džamija za koju je Hamdija Kreševljaković, jedan od najpriznatijih poznavalaca i proučavatelja bosanske kulture izjavio: "Iako su Gazi Husrev-begova džamija i Sokolovićev most na Drini najmonumentalnije građevine osmanskog doba u Bosni, a Stari most u Mostaru opet djelo svoje vrste, to je ipak Aladža džamija u Foči najsavršeniji arhitektonski spomenik tog doba u ovim zemljama." Kao i svi ostali sakralni objekti islamske kulture na području općine Foča i ova dva su tokom rata porušena do temelja.

Grad je dugo vremena bio domaćin Partizanske olimpijade, održavane svake godine u znak sjećanja na period iz NOB-a (januar - maj 1942), kada je Foča poslužila kao sjedište partizanskog pokreta.

Foča je kultno mjesto antifašizma u bivšoj SFRJ. Na njenom teritoriju se nalazi Dolina heroja - Sutjeska - Tjentište, gdje se u sklopu hotelskog kompleksa nalazi i nekada najveći otvoreni bazen u Evropi (16000 kvadratnih metara).

Vanjske veze