Laurie Metcalf – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 14 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q236711 (translate me)
Red 44: Red 44:
[[Kategorija:Američke televizijske glumice]]
[[Kategorija:Američke televizijske glumice]]
[[Kategorija:Dobitnici i dobitnice Emmy Award]]
[[Kategorija:Dobitnici i dobitnice Emmy Award]]

[[de:Laurie Metcalf]]
[[en:Laurie Metcalf]]
[[es:Laurie Metcalf]]
[[fr:Laurie Metcalf]]
[[it:Laurie Metcalf]]
[[ja:ローリー・メトカーフ]]
[[ko:로리 멧커프]]
[[nl:Laurie Metcalf]]
[[pl:Laurie Metcalf]]
[[pt:Laurie Metcalf]]
[[ru:Меткалф, Лори]]
[[simple:Laurie Metcalf]]
[[sv:Laurie Metcalf]]
[[tl:Laurie Metcalf]]

Verzija na datum 10 mart 2013 u 02:13

Laurie Metcalf
glumica
Metcalf u februaru 2008.
Biografske informacije
RođenjeLauren Ophelia Metcalf
16. 6. 1955. (1955-06-16) (dob: 68)
Carbondale, Illinois, SAD
SupružnikJeff Perry
(vj.1983-1992; 1 dijete) Matt Roth
vj.1993- (razvod u toku); 2 djece)
Djecadvije kćeri i sin
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period1978–
Znamenite uloge

Lauren "Laurie" Ophelia Metcalf (16.6. 1955.-) je Emmyjem nagrađena američka glumica. Najpoznatija je po ulozi Jackie Harris u sitcomu Roseanne i po ulozi Carolyn Bigsby u TV-seriji Desperate Housewives.

Biografija

Metcalf je rođena u Carbondaleu kao najstarija od troje djece u porodici lokalnih intelektualaca. Njena pratetka je Zoe Akins, bila ugledna dramtičarka i dobitnica Pulitzerove nagrade. Laurie se u još u djetinjstvu počela zanimati za teatar; te je organizirala amaterske predstave sa svojim prijateljima.[1].

Metcalf se upisala na Državni univerzitet Illinoisa gdje je 1977. diplomirala dramu. Za vrijeme studija se upoznala s kolegama Johnom Malkovichem, Glenne Headley, Joan Allen i Garyjem Siniseom - koji će nešto kasnije osnovati znamenitu kazališnu trupu Steppenwolf Theatre Company. Metcalf je upravo u njoj započela profesionalnu karijeru.

Svoj televizijski debi je imala godine 1981. u emisiji Saturday Night Live, ali je njen dalji nastup prekinut zbog scenarističkog štrajka. Zbog toga se 1980-ih uglavnom posvetila teatru.

Metcalf je za vrijeme karijere u Steppenwolfu imala ljubavnu vezu s jednim od njegovih glumaca Terryjem Kinneyem, a kasnije se udala za osnivača Jeffa Perryja. U tom je braku imala kći Zoe (1984).

Metcalf je u međuvremenu počela raditi i na filmu te se od sredine 1980-ih počinje etablirati kao jedna od najboljih karakternih glumica. Između ostalog je nastupala u Desperately Seeking Susan, Making Mr. Right, Miles from Home, Internal Affairs, Stars and Bars, Uncle Buck, A Dangerous Woman, Blink, The Secret Life of Houses, Treasure Planet, Toy Story, Runaway Bride i Leaving Las Vegas. Zapaženu, ali atipičnu ulogu je imala u JFK kao jedna od istražiteljica Jima Garrisona. Široj filmskoj publici je, pak, najpoznatija po ulozi u horor-filmu Scream 2.

Njen najveći uspjeh je došao na televiziji, kada je 1988. u sitcomu Roseanne angažirana za ulogu Jackie Harris, ekscentrične sesetre glavne junakinje. Za nju je tri puta uzastopce dobila nagradu Emmy.

U međuvremenu se Metcalf razvela od Perryja. Na snimanju serije je upoznala glumca Matta Rotha, koji je tumačio njenog nasilnog momka. Njih dvoje su se vjenčali i imaju dvoje djece - sina Willa (1993) i kći Mae (2005). Suprug se zajedno s njom pojavio i u TV-seriji Desperate Housewives.

Izvori

Eksterni linkovi