Četverored – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
RedBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Mijenja: hr:Četverored (1999.)
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 2 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1565253 (translate me)
Red 10: Red 10:
[[category:Hrvatski romani|CČetverored]]
[[category:Hrvatski romani|CČetverored]]
[[category:Hrvatski filmovi|CČetverored]]
[[category:Hrvatski filmovi|CČetverored]]

[[en:Četverored]]
[[hr:Četverored (1999.)]]

Verzija na datum 9 mart 2013 u 23:08

Četverored je naziv za roman hrvatskog književnika Ivana Aralice posvećen blajburškom masakru, odnosno na njemu temeljenog igranog filma i TV-serije koju je 1999. godine režirao Jakov Sedlar.

Film se smatrao jednim od najskupljih u Hrvatskoj 1990-ih, ali je usprkos toga doživio porazne kritike i nije imao ama baš nikakav uspjeh u kinima.

U obliku dvodijelne TV-serije je emitiran na Hrvatskoj radioteleviziji krajem 1999. i početkom 2000. godine te je izazvao kontroverzu. Razlog je djelomično bio u eksplicitnim i uznemirujućim prizorima nasilja koje se nisu smatrali primjerenim za večernji termin, ali je najviše kritika izazvala namjera HRT-a da se drugi dio emitira 2.1. 2000. - odnosno dan prije parlamentarnih izbora. To je protumačeno kao kršenje izborne šutnje, odnosno pokušaj da se birači natjeraju dati glas za Hrvatsku demokratsku zajednicu umjesto Socijaldemokratske partije Hrvatske, koju se u državnim medijima opisivalo kao nasljednike jugoslavenskih komunista, u seriji eksplicitno optuženih za zvjerstva. HRT je na kraju popustila pred kritikama te drugi dio emitirala tek 9.1. 2000., odnosno šest dana poslije izbora na kojima je SDP izašla kao pobjednik.

Vanjski link