Opština Raška – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 4 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2500624 (translate me)
Red 33: Red 33:
{{Raški okrug}}
{{Raški okrug}}
{{Opštine Srbije}}
{{Opštine Srbije}}

[[bg:Рашка (община)]]
[[hr:Raška (općina)]]
[[ru:Рашка (община)]]
[[sr:Општина Рашка]]

Verzija na datum 9 mart 2013 u 12:07

Lokacija opštine Raška u Srbiji

Opština Raška je jedna od opština Srbije. Nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, u Raškom okrugu. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine opština Raška ima 26.981 stanovnika u 61 naseljeno mesto. Većinu čine Srbi (96%).

Geografija

Opšzina zahvata središni deo Ibarske doline, zapadne delove Kopaonika i istočne padine Golije. Dolinom Ibra je na severu povezano sa Zapadnim Pomoravljem i Šumadijom, na jugu sa Kosovom i Metohijom, na istoku dolinom Jošanice, desnom pritokom Ibra, sa Aleksandrovačkom župom i Toplicom, i na jugozapadu Dolinom reke Raške sa Crnom Gorom. Prostire se na površini od 666 km².

Klima

Klima je umereno kontinentalna. Hidrografska mreža je gusta, jer na 1 km² teritorije opštine Raška dolazi 550 m vodenih tokova. Prostor obiluje hidrološkim prirodnim retkostima, koje čine: radioaktivni izvori, jezera, vrela i termalni izvori.

Privreda

Vodeće grane privrede su industrija i rudarstvo, turizam i poljoprivreda. Najznačajniji proizvodi industrije koji su traženi i na svetskom tržištu su magnezijum metal, bezalkalno stakleno vlakno i rezana građa. Rudno bogatstvo opštine je raznovrsno (kameni ugalj, azbest, olovo, cink, borni minerali itd). Proces industrijalizacije započet je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka.

S obzirom na brdsko-planinski karakter područja oslonac poljoprivredne proizvodnje je stočarstvo i voćarstvo.

Kultura

Manastir Gradac

Kao središni deo stare srednjovekovne srpske države Raške, opština Raška poseduje brojne spomenike srpske srednjovekovne kulture i pismenosti, među kojima su najpoznatiji manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica, Končul, kao i mnoge crkve izgrađene u periodu od 12. do 14. veka.

Raška ima bogatu tradiciju kulturnog i duhovnog stvaralaštva i veliki broj priznatnih kulturnih stvaralaca u razlicitim oblastima duhovnosti.

Vidi još

Eksterni linkovi


Raški okrug

Opštine: Kraljevo • Novi Pazar • Raška • Tutin • Vrnjačka Banja