Novi val – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Adding az:Yeni dalğa (musiqi)
PixelBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (Bot: mijenja en:New Wave music sa en:New wave music
Red 166: Red 166:
[[da:New wave]]
[[da:New wave]]
[[de:New Wave]]
[[de:New Wave]]
[[en:New Wave music]]
[[en:New wave music]]
[[es:New wave]]
[[es:New wave]]
[[fa:موسیقی موج نو]]
[[fa:موسیقی موج نو]]

Verzija na datum 2 mart 2013 u 20:48

Za ostala značenja, vidi Novi val (razvrstavanje).

Novi val ili novi talas (engl. new wave) naziv je za glazbeni žanr započet 1976. godine u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. U počecima se naziv vezao isključivo za punk, da bi kasnije označavao širi krug izvođača povezanih s punkom, te uključivao glazbu utemeljenu na žanrovima poput funka, disca, reggaea, te osobito elektronske glazbe.

Novi val u Velikoj Britaniji i SAD

Joy Division

Naziv "Novi val" prethodno je korišten za sastav avangardnih francuskih režisera šezdesetih godina. U Velikoj Britaniji 1976. godine u novom ga je značenju prvi koristio Malcolm McLaren, menadžer punk sastava Sex Pistols, kao alternativni naziv za punk.[nedostaje referenca]

Približno u isto vrijeme u SAD Seymour Stein jedan od osnivača izdavačke kuće Sire Records tražio je marketinški naziv za nove izvođače poput The Ramones, Talking Heads, Patti Smith, Television i druge okupljene oko njujorškog kluba CBGB. Želeći se distancirati od punka kako bi osigurao radijski prostor za svoje izvođače smislio je ime "Novi val". [1] "Punk je bio sjajna stvar za neke ljude, ali punk je također bio ružna riječ za neke druge ljude", rekao je Stein. [2]

Uskoro su na američkim radio postajama počeli koristit Steinov naziv da bi opisali novu glazbu drugačiju od punka, koja je s punkom ipak dijelila iste principe i ideale. "Novi val" nešto kasnije opisuje glazbu utemeljenu na sintesajzerima i bazičnom pop zvuku kao onog sastava Ultravox, Spandau Ballet i Human Laegue. Naziv post punk skovan je da opiše novovalne sastave manje sklone pop zvuku poput Gang of Four, Joy Division, Siouxsie & the Banshees.

Početkom osamdesetih godina (1. kolovoza 1981.) novi val dobiva dodatni zamah pokretanjem kablovske televizije MTV koja je namjeravala emitirati glazbene spotove 24 sata na dan. Nastojeći osigurati dovoljno programskog sadržaja MTV jeftino kupuje prava na video snimke mnogih, uglavnom manje poznatih novovalnih sastava kao Culture Club, Adam Ant ili A Flock of Seagulls i bez prestanka ih emitira [3] . Pojavom novih glazbenih pravca sredinom osamdesetih godina naziv novi val postaje preopćenit i nestaje iz upotrebe.

Bendovi novog vala

Novi val u Jugoslaviji

Glavni članak: Jugoslovenski novi val

Novi val stiže u Jugoslaviju tijekom 1977, mada se, slično Velikoj Britaniji i SAD, prvo koristio naziv "punk". U Ljubljani počinju s radom Pankrti, u Rijeci se osnivaju Paraf, a u Zagrebu Prljavo kazalište, Haustor i Azra, iz čije je prve postave nastao Film. Sredinom 1978. godine u Novom Sadu osniva se Pekinška patka, a tijekom 1979. i početkom 1980. godine u Beogradu su osnovani Šarlo Akrobata i Električni orgazam, te Idoli koji će vrlo brzo hitom Maljčiki postati popularni u čitavoj državi.

Azra: Hrnjak, Štulić, Leiner.

Prljavo kazalište 1979. godine prvi od novovalnih sastava objavljuju album, a 1980. i 1981. godine prve albume snimiti će i ostali značajni bendovi novog vala. Idoli, Šarlo Akrobata i Električni orgazam prije objave samostalnih ploča objavili su zajednički album Paket aranžman koji će u retrospektivi biti proglašen antologijskim. Pjesma "Haustora" "Moja prva ljubav" postat će 1981. godine golemi radijski hit. Bizarna državna komisija većini je radova dodijelila etiketu "šunda", što je značilo plaćanje dodanog poreza i shodno tome, višu cijenu ploča u trgovinama.

Iako često kritičan prema društvenim anomalijama, jugoslavenski novi val, osim bezazlene komisije za šund nije imao osobitih problema s komunističkim strukturama. Objavljene su čak i neke izrazito angažirane pjesme Branimira Štulića poput "Kurvinih sinova, "Poljske u mom srcu" i "Nedjeljnog komentara".

Štoviše, omladinski tjednik Polet, čije je izdavač bio Savez socijalističke omladine Hrvatske (SSOH), dao je novom valu apsolutnu podršku i imao presudnu ulogu u brzom širenju pokreta među urbanom omladinom. U rujnu 1978. godine "Polet" je u Domu sportova organizirao prvi veliki koncert novih sastava – nastupili su "Azra", "Prljavo kazalište", "Pankrti", "Paraf", Buldožer, te jazz-rock skupina Leb i sol.[4]. SSOH je uglednu nagradu Sedam sekretara SKOJ-a dodijelio ljubljanskom sastavu "Pankrti" za album Dolgcajt, koji je prije toga "komisija" ocijenila šundom. Mnogi su sastavi ("Film", "Pekinška patka", "Šarlo Akrobata", "Idoli" i druge) priliku za prve prave koncerte dobili na Omaldinskom festivalu u Subotici, također u organizaciji službenih tijela socijalističke omladine.

Slično Velikoj Britaniji i SAD, novi val u Jugoslaviji počinje 1983. godine gubiti snagu. Neki od bendova ("Azra", "Prljavo kazalište", "Električni orgazam") okreću se čistom rock zvuku, "Šarlo Akrobata" prestaje postojati, a kao svojevrstan odgovor na punk i novi val popularan postaje sarajevski novi primitivizam i sastavi Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović, Plavi orkestar i Crvena jabuka. Pojavljuju se i novi glazbeni žanrovi poput novog romantizma i post punka, te istiskuju novi val s jugoslavenske glazbene scene.

Bendovi novog talasa u SFRJ

Iz SR Slovenije:

Iz SR Hrvatske:

Omot singla Pekinške patke „Bolje da nosim kratku kosu/Ori ori“ iz 1980.

Iz SR Srbije:

Iz SR Bosne i Hercegovine

Iz SR Makedonije:

Izvori

Vidi još