Magnus Jaki – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n/č
(nema razlike)

Verzija na datum 1 mart 2013 u 21:16

Kralj Magnus III od Švedske ili "Magnus Ladulås", se ponekad pogrešno navodi kao "Magnus I".

Magnus I od Švedske ili Magnus, sin Nikole (švedski: Magnus Nilsson ; danski: Magnus Nielsen[1]), kasnije poznat i kao Magnus Jaki (o. 1106 - 4. jun 1134) bio je danski vojvoda koji je vladao Gothenlandom u današnjoj južnoj Švedskoj od 1125. do 1130. U njegovo vrijeme je njegov status vladara Švedske bio sporan, ali se danas priznaje kao jedan od švedskih monarha.[2][3]

Magnus se rodio kao sin danskog kralja Nielsa I i Margaret Fredkulla, druge ili najstarije kćeri švedskog kralja Ingea Starijeg.

Kada je Margaretin rođak kralj Inge Mlađi umro 1125. godine, Magnus se kao najstariji unuk Ingea Starijeg proglasio švedskim kraljem. Kao takvoga su ga priznali Geati (Göterna) u Gothenlandu, ali su prema Västgötalagenu to morali potvrditi i had to be accepted also by the Svei, pleme sjeverno od Geati. Oni su, međutim, za kralja izabrali Ragnvalda Kanphövdea. Prema Saxou Grammaticuizs, Ragnvald je osramotio Geate tako što od njih nije uzeo taoce; osvetili su mu se tako što su ga ubili.

Magnus se oko 1127. oženio za Richezu, poljsku princezu, kćer Boleslava III Krivoustog. Tako stvoreni savez je rezultirao osvajanjem otoka Rügen, gdje je tamošnje slavensko pleme Rujini prisiljeno priznati poljsku vlast.

Godine 1131. je Magnus dao ubiti svog rođaka, Knuta Lavarda, popularnog vojvodu Južnog Jyllanda. Taj je čin izazvao građanski rat, s obzirom da su se protiv njega i njegovog oca Nilsa pobunili sljedbenici Knutovog brata Erika Emunea. Poginuo je u bitci kod Fontevika.

Sa Richezom je imao sina Knuta, koji je pokušao osvojiti dansko prijestolje, i s kojim se njegova loza nekoliko desetljeća kasnije ugasila.

Preci

References

  1. Bricka, Carl Frederik, Dansk Biografisk Lexikon, vol. XI [Maar – Müllner], 1897, pp.45. Available online
  2. Kings and Rulers of Sweden ISBN 91-87064-35-9 pp. 3 & 15
  3. Swedish Royal Court official list of monarchs
Magnus Nielsen
Rođen/a: co 1106 Umro/la: 4. jun 1134
Kraljevske titule
Prethodi:
Inge Mlađi
kralj Švedske
1125–1130
Slijedi:
Sverker Stariji
Prethodi:
Knut Lavard
vojvoda u Južnom Jyllandu
titula: vojvoda Danske

1130–1134
Upražnjen/a
Titulu preuzeo/la
Valdemar I Veliki