Guinnessova knjiga rekorda – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
EmausBot (razgovor | doprinos)
Red 79: Red 79:
[[sk:Guinnessova kniha rekordov]]
[[sk:Guinnessova kniha rekordov]]
[[sl:Guinnessova knjiga rekordov]]
[[sl:Guinnessova knjiga rekordov]]
[[sr:Гинисова књига рекорда]]
[[sr:Гинесова књига рекорда (књига)]]
[[stq:Guinness Rekordbouk]]
[[stq:Guinness Rekordbouk]]
[[sv:Guinness Rekordbok]]
[[sv:Guinness Rekordbok]]

Verzija na datum 18 februar 2013 u 01:17

Guinnessova knjiga rekorda (eng: Guinness World Records) je godišnji pregled svjetskih rekorda, kako čovjekovih postignuća tako i prirodnih fenomena.

Prvi put ju je 1955. godine objavila pivarska tvrtka „Guinness“. Danas se objavljuje u više od stotinu zemalja širom svijeta na više od 23 jezika.

2005. godine je izašlo 50. jubilarno izdanje knjige.

Historija

10. novembra 1951. godine sir Hugh Beaver je lovio u Weston Haroboru uz rijeku Slaney, u grofoviji Wexford, na jugoistoku Irske. Biva uključen u raspravu koja ptica je brža - zlatni žalar (lat. Pluvialis apricaria) ili jarebica od svih evropskih ptica koje se love. Iste večeri dolaskom u Castlebridge House shvata da je uz pomoć dostupnih referentnih knjiga nemoguće dokazati da li zlatni žalar jeste ili nije najbrža od svih evropskih ptica koje se love.

Shvatio je da se i o mnogim drugim sličnim pitanjima svake večeri raspravlja u 81.400 krčmi širom Velike Britanije i Irske, a da nema nijedne knjige koja bi sporove u vezi sa rekordima razriješila. To ga je dovelo do zaključka da bi se ovakva knjiga mogla pokazati izuzetno popularnom. Njegova ideja postaje realnost 12. septembra 1951. kada je uposlio blizance Norrisa i Rossa McWhirter, da vide može li tome pomoći njihova londonska agencija za utvrđivanje činjenica. Otvoren je ured koji je započeo rad na prvom izdanju, od 198 strana, čiji su prvi primjerak štampari povezali 27. augusta 1955. Prije Božića iste te godine Ginisova knjiga rekorda našla se na prvom mjestu liste bestselera, da bi na njemu sve dosad ostala, osim 1957. i 1959., kada nisu štampana nova izdanja.

Ginisova knjiga rekorda danas je najviše fokusirana na ljudska takmičenja, ali pored takmičenja sadrži neke činjenice kao na primjer koliko je iznosila težina najtežeg tumora na svijetu, koja je najkraća rijeka na svijetu i sl.


Eksterni linkovi